20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Зближення з Китаєм: які стосунки з Сі намагається вибудувати Європа
Зближення з Китаєм: які стосунки з Сі намагається вибудувати Європа

Зближення з Китаєм: які стосунки з Сі намагається вибудувати Європа

Чи зможе це вплинути на позицію Росії у війні проти України пояснив 24 Каналу ексспівробітник КДБ Сергій Жирнов.

Відносини Китаю та Росії

Жирнов переконаний, що Росію не можна вповні назвати васалом Китаю. Адже під час останньої поїздки Сі до Росії, він пробув там на один день менше, ніж планувалось. Також переміщення ядерної зброї до Білорусі стало потужним ударом для китайського лідера.

Тепер Сі вирушив до Європи саме в час інавгурації Владіміра Путіна, що також є негативним знаком для Кремля.

Чому саме Франція

Ця країна є постійним членом Ради безпеки ООН. А заяви французького лідера Еммануеля Макрона свідчать, що він претендує наразі на пост європейського лідера. Перехопити ініціативу Макрона поки слабо вдається німецькому канцлеру Олафу Шольцу.

Це був дуже успішний хід французької дипломатії – досягти за останні 5 років першого візиту Сі в Європу і саме до Франції,
– зауважив Жирнов.

Чи може Європа зблизитись з КНР

Європейські країни часто обговорюють важливість зближення з Китаєм і відвернення його від Росії.

Однак Жирнов переконаний, що можливості китайського лідера не варто переоцінювати, адже він не віддає накази Путіну і не має аж такого впливу на нього. Його слово важить в Росії, але для того, щоб його сказати, потрібно чимало зусиль, аби змусити Сі.

Зараз Франція робить лише деякі дипломатичні ходи, які нікого ні до чого не зобов'язують, на кшталт, розмов про "Олімпійське перемир'я" чи відправка посла на інавгурацію до Путіна.

Що відомо про візит Сі до Франції

  • 5 травня президент Китаюприїхав до Парижа. Він заявив, що метою візиту є обмін думками з президентом Франції щодо розвитку відносин КНР та ЄС у новій ситуації.
  • Сам Макрон після розмови із Сі заявив, що вітає зобов’язання Китаюутриматися від продажу будь-якої зброї Росії.
  • Цікаво, що глава Китаю в той же час оприлюднив статтю, в якій заявив, що КНР хоче співпрацювати з Францією та всім міжнародним товариством, аби розв'язати війну Росії проти України.
Источник материала
Поделиться сюжетом