20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Артефакт на задньому дворі: ірландський вчитель знайшов реліквію віком 1600 років
Артефакт на задньому дворі: ірландський вчитель знайшов реліквію віком 1600 років

Артефакт на задньому дворі: ірландський вчитель знайшов реліквію віком 1600 років

В Ірландії звичайний вчитель випадково знайшов дивний камінь, вкритий незрозумілими позначками. Його знахідка виявилася стародавнім артефактом віком 1600 років.

Вчитель географії з Ковентрі, Ірландія, який доглядав за своїм садом випадково виявив стародавній артефакт. Прибираючи бур'яни та каміння, чоловік натрапив на прямокутний камінь, прикрашений своєрідними позначками, пише The Guardian.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Вчитель надіслав фотографії місцевому археологу і дізнався, що ці позначки зроблені понад 1600 років тому і є написами зробленими за допомогою стародавнього алфавіту, відомого під назвою огам.

Огам використовували в ранньосередньовічній Ірландії, переважно на таких матеріалах, як камінь, до прийняття латинської писемності. Ці камені з написами є рідкісними й дають уявлення про мову та культуру стародавньої Ірландії.

55-річний вчитель розповів про відкриття: "Я просто розчищав клумбу від бур'янів і каміння, коли побачив цю річ і подумав, що це не природно, що це не подряпини тварини. Це не могло бути понад десять сантиметрів під поверхнею".

Проконсультувавшись із родичем-археологом, чоловік зв'язався з програмою Portable Antiquities Scheme, яка заохочує громадськість повідомляти про археологічні знахідки. Тереза Гілмор, археолог з Бірмінгемського музею, розповіла, що: "Кожна така знахідка допомагає скласти пазл і дає нам трохи більше інформації".

Вивчивши фотографії, Гілмор звернувся до Кетрін Форсайт, професорки, що спеціалізується на кельтології, яка підтвердила автентичність рукопису і визначила його вік між IV і VI століттями.

Що робить цю знахідку особливо примітною, так це її місцезнаходження. Хоча подібні камені зазвичай знаходять в Ірландії або Шотландії, знахідка в Мідленді є незвичайною. Гілмор припускає, що це може бути пов'язано з міграціями з Ірландії або ранньосередньовічною монастирською діяльністю в цій місцевості.

Призначення каменю залишається незрозумілим. Вчені припускають, що це міг бути портативний предмет для вшанування пам'яті, але потрібні подальші дослідження. Напис свідчить: "Maldumcail/ S/ Lass", де перша частина, ймовірно, є ім'ям людини, а друга частина, можливо, вказує на місцезнаходження.

Важливо Камінь Долі приховував таємницю: королівський артефакт виявився частиною чогось більшого (фото)

Вчитель вирішив подарувати артефакт Художній галереї та музею Герберта в Ковентрі. Незабаром камінь буде виставлений в музеї, надаючи відвідувачам унікальну можливість зазирнути в давню історію регіону.

Раніше Фокус писав про колодязь бронзового віку, знайдений в Англії. Окрім цього дослідники знайшли чисельні артефакти.

Також ми розповідали про дослідження артефактів з Міста Давида. Завдяки новій інформації вчені підтвердили біблійні події.

Источник материала
Поделиться сюжетом