20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Добровільна мобілізація в Україні: які у неї переваги та чи є можливість вибрати рід військ
Добровільна мобілізація в Україні: які у неї переваги та чи є можливість вибрати рід військ

Добровільна мобілізація в Україні: які у неї переваги та чи є можливість вибрати рід військ

Громадянин, який добровільно виявляє бажання служити у Збройних силах, отримує певну виплату на регіональному рівні, яка може, у разі потреби, забезпечити його родину, пояснив юрист Володимир Романчук.

Україні зараз потрібно додатково залучати резерви на військову службу, також в країні продовжується мобілізація. У зв'язку з цим держава пропонує певні переваги в разі добровільної мобілізації особи до ЗСУ. Про особливості добровільної мобілізації у коментарі Фактам ICTV розповів юрист LCF Law Group, молодший лейтенант запасу Володимир Романчук.

Що передбачає добровільна мобілізація

За словами юриста, добровільна мобілізація передбачає залучення до війська не через підписання контракту зі ЗСУ і не через виклик до військкомату із направленням на відправку до військової частини, а самостійне відвідання ТЦК та СП із наявним бажанням пройти військову службу в армії.

Також Романчук зазначив, що у добровільної мобілізації в Україні є деякі переваги, тому що громадянин, який заявить добровільно про бажання пройти службу у Збройних силах, зможе отримати на регіональному рівні певну виплату. При цьому її розмір, у разі потреби, дасть змогу забезпечити його родину чи екіпірувати себе як бійця отримання ним першої виплати.

"Крім того, ця особа також отримує двомісячне відтермінування до безпосереднього відбуття у частину, щоб вона могла, так би мовити, вирішити всі свої справи", – пояснює він.

Як обирають війська у разі добровільної мобілізації

За словами юриста, є певні нюанси під час добровільного вибору роду військ чи спеціальності.

"Дуже добре, що ми не пропонуємо ставати кухарем людині з освітою механіка, а надаємо право самостійного вибору собі фаху механіка, долучитися до ремонтного батальйону або стати механіком-водієм. Однак громадянам варто розуміти, що, якщо вони хочуть стати пілотами, проте не вчилися у відповідному вищому військовому навчальному закладі, то пілотами вони не стануть", – каже Романчук.

При цьому, зазначив юрист, у громадянина є право звернутися до рекрутингового центру того чи іншого підрозділу чи до рекрутингового центру Збройних Сил загалом для отримання інформації про наявні посади. Там буде запропоновано, зокрема, посади відповідно до його віку, фаху, стану здоров’я та інших важливих показників.

"Я знаю, що береться до уваги все, починаючи від знання мови, закінчуючи якимись особливостями його освіти", – додає Романчук.

При цьому, пояснив він, цей процес проходить в "адекватних межах". Саме тому людина без знання іноземної мови не зможе стати військовим перекладачем попри її сильне бажання.

9 травня стало відомо про перелік професій, які будуть заброньовані від проходження служби у ЗСУ. В першу чергу йдеться про військовозобов'язаних державних службовців категорії А та 50% держслужбовців, які належать до категорій Б та В.

Також Фокус писав про можливість відмовитися від служби у ЗСУ через релігійні переконання. У цьому випадку відмова від військової служби з релігійних мотивів має бути обґрунтована глибокими і щирими переконаннями, підтвердженими не тільки словами.

Теги по теме
Вооруженные силы Украины
Источник материала
Поделиться сюжетом