20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Гробки 2024: коли поминати покійних і чого в жодному разі не можна робити на кладовищі
Гробки 2024: коли поминати покійних і чого в жодному разі не можна робити на кладовищі

Гробки 2024: коли поминати покійних і чого в жодному разі не можна робити на кладовищі

Радониця, вона ж Радуниця, Гробки, Проводи — день, коли люди вирушають до могил покійних родичів на другий тиждень після Великодня, щоб разом із ними ще раз відзначити воскресіння Христове.

Наступного тижня християни східного обряду відзначатимуть Радоницю (Радуниця, Гробки, Проводи). Цього дня прийнято йти на цвинтар і поминати померлих. Фокус зібрав усе, що відомо про цей день.

Коли Гробки у 2024 році в Україні?

Оскільки з вересня минулого року Православна церква України перейшла на новий календар, дати неперехідних свят змістилися на 13 днів. Однак це не стосується Великодня, а відповідно й Радониці, яку відзначають на дев'ятий день після воскресіння Христа. Причина — інший, ніж у католиків, спосіб визначення дати Великодня.

Таким чином Радониця у 2024 році припадає на 14 травня, у вівторок. Її ще називають Великоднем для покійних, оскільки живі розділяють радість воскресіння Спасителя з тими, кого вже немає в живих. Уже з неділі в церквах починаються заупокійні панахиди та літургії, а на кладовищах — громадські поминки за померлими родичами.

За місцевими звичаями в Українській Церкві проводи можуть відбуватися на Світлому тижні або на Фомину неділю. Зазначимо, що в різних регіонах Радониця відзначається не обов'язково в ту дату, на яку випадає. Багато людей ходять на кладовище в першу неділю або перший понеділок після Великодня. Звідси й назва — Поминальний понеділок.

Фото: УНІАН

Радониця, проводи чи гробки?

Етимологічно слово "радониця" ("радуница") походить від слів "рід" і "радість" і буквально означає "радісна молитва за померлих". Особливе місце Радониці в річному колі церковних свят — одразу після Світлого Великоднього тижня — начебто зобов'язує християн не тужити й не нарікати з приводу смерті близьких, а навпаки, радіти їхньому народженню в інше життя — життя вічне. Перемога над смертю, здобута загибеллю і воскресінням Христа, витісняє сум про тимчасову розлуку з рідними.

У народі цей день найчастіше називають гробки або проводи. Традиційно цього дня на цвинтар вирушає служба. На запрошення родичів покійних священнослужителі підходять до могил, моляться за тих, хто помер, освячують пам'ятники й окроплюють присутніх святою водою.

Священики читають молитви над могилами покійних
Фото: УНІАН

Історія Радониці

Радониця згадується ще в давньоруських літописах. Тоді, за язичницькими традиціями, поминали родичів у період весняного оновлення природи. У ті часи це дійство символізувало кругообіг "життя-смерть-життя". Вважалося, що спільна з покійними трапеза живим додавала впевненості в сьогоденні, а мертвим допомагала заспокоїти дух.

Коли ця традиція перекочувала в християнство, її дещо змінили. Почали співати молитви не лише в церквах, а й на цвинтарі. Освячували їжу, а вже тоді, біля могил, ділилися освяченою трапезою. Серед особливих страв виділяли паску (можна залишити освячену ще з Великодня), книші, коливо, пироги, фарбували нову порцію великодніх яєць.

Згідно з віруваннями, у Великдень Бог відпускає душі померлих на землю. До речі, заведено протягом тижня після Великодня виставляти на вікно запалену свічку, щоб душі знайшли дорогу додому, а також кілька великодніх яєць, щоб втамувати їхній голод. А в поминальну неділю душі повертаються назад на небо, і живі родичі приходять на цвинтар попрощатися. Звідси й назва "проводи".

Якщо цього дня йде дощ, то якась із душ ніби плаче через те, що Господь її не відпустив за гріхи.

Чого не можна робити на Радоницю?

  • Істинно віруюча людина ніколи не піде в цей день на могилки, заздалегідь не зайшовши до церкви і не помолившись за покійних.
  • Застілля біля могил з великою кількістю їжі та спиртного не мають нічого спільного з традиціями. Церква не схвалює бенкетів на цвинтарі й закликає віддавати їжу дітям і нужденним. Саме це, а не об'їдання біля могил, називається поминальною трапезою.
  • Не можна співати на кладовищі.
  • Не можна залишати на могилах родичів сигарети або спиртне. Багато хто мотивує це тим, що їхні близькі курили за життя, а чарка горілки — знак поваги до них. Найкращий знак поваги — щира молитва і чисті помисли.
  • Продовжуючи тему алкоголю, додамо, що на кладовищі не можна пити спиртне або виливати його на могили.
  • На Радоницю (як і в будь-який поминальний день) не можна згадувати погане про померлих, голосно сваритися або влаштовувати бійки на могилах. Якщо про померлого нічого хорошого сказати, тоді краще промовчати.
  • Що стосується роботи, то прямої заборони на працю в ці дні немає, але краще всі мирські справи відкласти на потім.
На Радоницю не можна пити на кладовищі та залишати спиртне на могилах
Фото: УНІАН

Що можна і потрібно робити на Проводи?

  • Цього дня обов'язково потрібно подати милостиню або допомогти нужденним.
  • Прийшовши на цвинтар, слід помолитися за покійних. Це може бути коротка молитва "Христос Воскрес із мертвих, смертю смертью смерть виправ і тим, хто в гробах, живіт дарував".
  • Можна згадати щось хороше про покійних. Якщо поруч нікого немає, можна залишити мінімальну кількість великодньої їжі — яйця і паски.
У поминальний день прийнято сумувати за померлими і згадувати про них тільки хороше
Фото: УНІАН

Поминальні дні 2024

Крім Радониці, у церковному календарі є ще кілька днів, коли прийнято поминати покійних. У 2024 році це такі дати:

  • 22 червня - Троїцька батьківська субота, Вселенська батьківська субота.
  • 19 жовтня — Дмитрівська батьківська субота (перед днем пам'яті Дмитра Солунського 26 жовтня за новим стилем).

Крім цього, є батьківські поминальні суботи, не зазначені в календарі:

  • 27 липня — батьківська субота перед Успенським постом.
  • 28 вересня — Покровська батьківська субота (перед святом Покрови 1 жовтня за новим стилем).
  • 26 жовтня — Кузьмина поминальна субота.
  • 2 листопада — Михайлівська батьківська субота (перед Собором Архістратига Михаїла 8 листопада за новим стилем).
  • 9 листопада - батьківська субота перед Різдвяним постом.

Раніше Фокус писав, чому надгробки на кладовищах вирівняні на схід.

Источник материала
Поделиться сюжетом