20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Хто очолить Apple після Тіма Кука: інвестори та аналітики назвали сьогоднішнього фаворита
Хто очолить Apple після Тіма Кука: інвестори та аналітики назвали сьогоднішнього фаворита

Хто очолить Apple після Тіма Кука: інвестори та аналітики назвали сьогоднішнього фаворита

Тім Кук перетворив компанію Apple після того, як у 2011 році обійняв посаду головного виконавчого директора, представив нові категорії продуктів (розумний годинник), новий напрямок бізнесу (потокове відео) і зробив сміливу спробу освоїти новий тип обчислень (змішана реальність). Він уже пропрацював на своїй посаді набагато довше, ніж середній генеральний директор зі списку Fortune 500, і у свої 63 роки він старший за багатьох колег. Настав час почати планувати, щоб хтось інший сформував наступний розділ Apple, пише Bloomberg. Але ситуація ускладнюється відсутністю очевидного кандидата.

Apple має з чим боротися. Вона знаходиться під пильною увагою регулюючих органів у США та Європейському союзі та намагається запобігти розпаду свого App Store. Продажі смартфонів падають, і компанія щосили намагається продавати пристрої в Китаї, одночасно намагаючись поступово вивести виробництво з цієї країни, не розсердивши Пекін. Крім того, існує постійна потреба знайти наступний великий продукт. Після випуску Vision Pro та відмови від електромобілів це, ймовірно, стане визначальним завданням для наступника Кука.

В інтерв'ю в листопаді минулого року Кук вперше висловився про свого наступника, але дуже обтічні слова. «Моя робота – підготувати кількох людей до здатності досягти успіху, і я дійсно хочу, щоб ця людина прийшла з Apple. Тож моя роль – переконатися, що пораді є з кого обрати». Він не зробив натяків на те, хто ці люди, але назвав плани компанії дуже докладними.

Тоні Сакконагі, аналітик Sanford C Bernstein, каже, що наступність стала темою серед інвесторів. Декілька людей, знайомих із внутрішньою роботою Apple, нещодавно обговорювали це питання з Bloomberg Businessweek, попросивши зберегти анонімність. Якщо Кук незабаром піде у відставку, кажуть ці люди, його майже напевно замінить головний операційний директор Джефф Вільямс, який кілька років тому став головним кандидатом на посаду наступника Кука.

Але Вільямс лише на два роки молодший за Кука, і інсайдери компанії кажуть, що тепер малоймовірно, що він стане новим довгостроковим керівником. Раді директорів Apple, ймовірно, хотілося б, щоб новий керівник, як Кук та Стів Джобс, залишався на своїй посаді щонайменше 10 років.

Поки що немає підстав припускати, що зміна керівництва Apple неминуча. Кук, можливо, старший за керівників інших технологічних компаній, але навряд чи він найстаріша людина, яка керує великою корпорацією.

Близькі до Кука люди вважають, що він буде генеральним директором ще як мінімум три роки. Після цього, кажуть вони, він створить благодійний фонд, щоб пожертвувати багатство, яке він накопичив у Apple.

Через три роки найімовірнішим наступником Кука стане Джон Тернус, нинішній керівник відділу розробки апаратного забезпечення. У компанії, чий успіх завжди був пов'язаний із створенням визначальних категорію гаджетів, призначення фахівця з апаратного забезпечення на посаду генерального директора є логічним. Тернус, якому ще немає 50, із більшою ймовірністю, ніж інші члени виконавчої команди, залишиться у компанії надовго.

Тернуса люблять в Apple (він прийшов у компанію в 2001 році), і він заслужив на повагу Кука, Вільямса та інших керівників, пише Bloomberg. «Тиму Куку він дуже подобається, тому що може провести хорошу презентацію, він дуже м'який, ніколи не пише в електронних листах нічого спірного і дуже стриманий у прийнятті рішень», — говорить одна людина, близька до керівного складу Apple. Крістофер Стрінгер, колишній провідний розробник апаратного забезпечення Apple, назвав Тернуса «надійною людиною», яка «ніколи не підводила на жодній посаді». Едді Кью, виконавчий директор Apple, відомий як найближча довірена особа Кука, приватно нібито повідомив колегам, що Тернус має стати наступним генеральним директором.

Источник материала
Поделиться сюжетом