20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Китай звинувачує австралійських пілотів у «провокації»
Китай звинувачує австралійських пілотів у «провокації»

Китай звинувачує австралійських пілотів у «провокації»

Після інциденту між китайським винищувачем та австралійським гелікоптером, який міг мати летальні наслідки, Пекін обрав тактику нападу.

МЗС Китаю заявило, що австралійський гелікоптер навмисно пролетів поряд із китайським винищувачем, що вважають загрозою морській безпеці КНР.

Інцидент стався у вихідні над Жовтим морем.

Канберра заявила, що китайський літак випустив освітлювальні ракети перед австралійським гелікоптером, змусивши пілота здійснити «маневр, щоб не потрапити під удар».

Ніхто не постраждав, але інцидент міг коштувати життя австралійським пілотам.

Прем'єр-міністр Австралії у зв'язку з цим висловив дипломатичний протест.

Торік китайські пілоти також випустили сигнальні ракети перед канадським літаком над Південнокитайським морем. Кораблі й літаки Пекіна поводяться в регіоні все більш агресивно, наражаючи на небезпеку пілотів, зокрема й американських.

Торік китайський військовий літак наблизився на три метри до американського бомбардувальника над Південнокитайським морем.

Це не один чи два випадки. Сталося понад 180 таких інцидентів. Водночас протягом останніх двох років їх було більше, ніж за попереднє десятиліття.

Також у цих водах кораблі китайської берегової охорони таранили філіппінські судна, стріляли з водометів та спрямовували лазери на екіпажі.

Зростання агресії Пекіна привело країни у стан підвищеної готовності.

Минулої п'ятниці міністри оборони США, Австралії, Японії та Філіппін зустрілися, щоб обговорити дії Пекіна.

Источник материала
Поделиться сюжетом