20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
КЖЕ висловила виданням «Київщина 24/7» і «Хроніки Обухова» публічний осуд через плагіат
КЖЕ висловила виданням «Київщина 24/7» і «Хроніки Обухова» публічний осуд через плагіат

КЖЕ висловила виданням «Київщина 24/7» і «Хроніки Обухова» публічний осуд через плагіат

Цьому передувало звернення до КЖЕ онлайн-медіа «Київвлада», яке поскаржилось на плагіат з боку видань «Погляд», «Київщина 24/7» і «Хроніки Обухова».

Комісія з журналістської етики (КЖЕ) висловила публічний осуд онлайн-виданням «Київщина 24/7» і «Хроніки Обухова» через плагіат матеріалів, авторство яких належить онлайн-медіа «Київвлада».  

Як пояснили у КЖЕ, 27 березня 2024 року Комісія отримала скаргу від онлайн-медіа «Київвлада» на дії трьох видань — «Київщина 24/7», «Хроніки Обухова» та «Погляд». Скаржник стверджував, що ці видання передрукували його редакційні матеріали.

У скарзі медіа-заявник наголосив, що плагіат (відтворення матеріалів без посилання на їх джерело) порушує вимоги пунктів 14 та 19 Кодексу етики українського журналіста.

  • Пункт 14 Кодексу етики українського журналіста: «Плагіат несумісний із званням журналіста».
  • Пункт 19 Кодексу етики українського журналіста: «Свідоме порушення норм журналістської етики є абсолютно несумісним з професійною журналістикою, піддається громадському осуду, може бути підставою для позбавлення прес-карти чи членства в професійних спілках та НСЖУ. Розгляд конфліктних ситуацій етичного та професійного характеру здійснює Комісія з журналістської етики».

15 квітня 2024 року Комісія звернулася до редакцій трьох онлайн-медіа з проханням прокоментувати закиди скаржника та відповісти на його аргументи. З-поміж трьох медіа відповідь надійшла тільки від редакції «Погляду», яка визнала помилку. Видання також повідомило, що провело роботу з редактором новинної стрічки щодо етики цитування та рерайту, а також додатково проведе тренінги з редакцією щодо роботи з відкритими даними, зокрема в системі «Prozorro».

Ухвалюючи рішення щодо цього кейсу, КЖЕ зазначила, що «не розглядала справу на предмет порушення пункту 19 Кодексу етики українського журналіста, який є процедурним та лише постулює компетенцію Комісії щодо розгляду справ, які стосуються порушення стандартів журналістської етики».

У Комісії також наголосили, що медіа не можуть вдаватися до плагіату за жодних обставин, оскільки така практика є проявом нечесної конкуренції, нівелює репутаційні здобутки видання і знищує суспільну довіру до його матеріалів у майбутньому.

Задля уникнення плагіату КЖЕ рекомендує:

  • обов’язково давати посилання на оригінал матеріалу при його передрукові та зазначати, що таке відтворення є передруком матеріалу з іншого видання;
  • при творчій переробці матеріалу вказувати джерело його походження задля того, аби споживач інформації мав можливість перевірити його достовірність;
  • у разі посилання на матеріал, що є переробкою чи відтворенням іншого матеріалу, слід вказувати першоджерело, а не перероблений матеріал;
  • пам’ятати, що додавання нових елементів до власного матеріалу, створеного на підставі іншого матеріалу не усуває обов’язку давати вказівку на медіа, яке створило елементи тексту, використані у публікації.

Фото: «Київщина 24/7» / фейсбук  

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Источник материала
Поделиться сюжетом