20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Мобілізація в Україні: в яких випадках можуть призвати до лав ЗСУ жінок
Мобілізація в Україні: в яких випадках можуть призвати до лав ЗСУ жінок

Мобілізація в Україні: в яких випадках можуть призвати до лав ЗСУ жінок

Юристка Дар'я Тарасенко зауважила, що новий закон про мобілізацію не регулює питання виїзду жінок за кордон, однак вона припускає, що зміни можливі.

З 18 травня 2024 року набуває чинності закон про мобілізацію №10449, в якому змінилися певні положення щодо мобілізаційних процедур. Чи торкнулися зміни норм, які регулюють військовий облік військовозобов’язаних жінок, розповідає у власному Facebook юристка Ради адвокатів Полтави Дар’я Тарасенко.

По-перше, підкреслила адвокатка, норми, які стосуються військового обліку жінок, не змінилися, — ті з них, які мають медичну або фармацевтичну освіту, повинні обов’язково стати на облік у ТЦК та СП. При цьому, підкреслила Тарасенко, це потрібно зробити незалежно, чи мають жінки з такою освітою досвід роботи за фахом.

По-друге, на військовозобов’язаних жінок поширюється вимога поновити персональні дані.

По-третє, призов жінок до лав ЗСУ, навіть за умов воєнного стану, можливий лише за їхньою згодою, чого не було у попередній редакції законі про мобілізацію.

"А це означає, що примусовий призов жінок є неможливим", — пояснила адвокатка.

Щодо перетину кордону, то Тарасенко зауважила, що наразі новий закон про мобілізацію не регулює питання виїзду жінок за кордон. Однак вона припускає, що зміни можливі.

Важливо Добровільна мобілізація в Україні: які у неї переваги та чи є можливість вибрати рід військ

Нагадаємо, Фокус 9 травня навів перелік професій, які будуть заброньовані від проходження служби у ЗСУ. Насамперед йдеться про військовозобов'язаних державних службовців категорії А та 50% держслужбовців, які належать до категорій Б та В.

Крім того, Фокус 8 травня писав про можливість відмовитися від служби у ЗСУ через релігійні переконання.

Теги по теме
Вооруженные силы Украины
Источник материала
Поделиться сюжетом