20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
"Партнери теж зацікавлені": економіст дав чітку відповідь щодо дефолту України в серпні-2024. Відео
"Партнери теж зацікавлені": економіст дав чітку відповідь щодо дефолту України в серпні-2024. Відео

"Партнери теж зацікавлені": економіст дав чітку відповідь щодо дефолту України в серпні-2024. Відео

Незважаючи на вимоги кредиторів, щоб Україна вже у серпні-2024 почала повертати борги, дефолт оголошуватись не буде. По-перше, тому що переговори про держборг за євробондами ще не завершено і є великі шанси домовитися про реструктуризацію. По-друге, тому що партнери України й самі зацікавлені у тому, щоб не допустити дефолту країни.

Відповідно, навіть якщо за боргами доведеться платити, Україна зможе залучити кошти для цього. Про це в коментарі OBOZ.UA розповів експерт із міжнародної економіки Іван Ус.

"Наші партнери, які допомагають Україні, теж зацікавлені в тому, щоб Україна не оголошувала дефолт. Вся фінансова архітектура світу – Міжнародний валютний фонд, Світовий банк, інші інституції – створена для того, щоб не було дефолтів... Я не чекаю на дефолт України просто тому, що наші партнери не дадуть дефолту України відбутися", – наголосив Ус.

За його словами, вимоги кредиторів, про які писав The Wall Street Journal кілька днів тому, були озвучені не просто так, а як певна маніпуляція. На думку Уса, це безпосередньо пов'язано з отриманням Україною фіндопомоги від США. "Будь-які кредитори, коли чують запах грошей, реагують відповідно, мовляв, "вам дали гроші, значить, у вас гроші є". Як на мене, реакція була дійсно на допомогу (США. – Ред.)", – пояснив фахівець.

Водночас він впевнений: все це зовсім не означає, що вже з серпня Україні доведеться розплачуватися за старими боргами. Заяви кредиторів означають лише те, що з цього питання розпочалися активні переговори.

"Нам дійсно на два роки відстрочили цю сплату, і зараз два роки ці пройшли. Потрібно провести аналогічні (тим, що були 2 роки тому. – Ред.) переговори. Потрібно пояснювати, наголошувати, що ми не відмовляємося від своїх боргових зобов'язань... Найголовніше – розуміння в діалогах з кредиторами, що ми просимо не скасувати, а відтермінувати виплати, щоб Україна могла виграти цю війну. Я думаю, що це дуже хороший аргумент, тому що поразка України у війні для них означатиме, що війна проходить на їхню територію, а їм це теж не потрібно", – пояснив експерт.

"Поки йде війна, нам допомагатимуть грошима. Тому що ніхто не хоче, щоб ми програли цю війну. Але вже зараз треба думати про те, що війна завершиться перемогою України... Державі потрібно вже зараз моделювати, де ці гроші знайдуть", – попередив Вус.

За його словами, одним із ключових джерел коштів може стати експорт. Він нагадав, що зараз Україна має рекордне негативне сальдо – імпорт перевищує експорт майже $6 млрд (за перший квартал 2024 року).

"Було $5,2 млрд минулого року, а до минулого року було $4 млрд... Тобто державі потрібно, перш за все, переглянути ті статті, за якими громадяни витрачають гроші на закупівлю імпортних товарів... Дивитись, де зменшити імпорт. А далі – як можна нарощувати експорт", – вважає експерт.

Ус припускає, що в цьому моменті війна може навіть зіграти Україні на руку "До нас уже приносять військові виробництва, які в перспективі можуть обслуговувати інші країни світу, адже, на жаль, війни нікуди не діваються... І це в перспективі гарна стаття прибутку України, яка дозволяє розраховуватись із боргами нашої країни", – розповів він. .

Як повідомляв OBOZ.UA, Україна на оборону та безпеку витрачає левову частку бюджету (46,2% на оборону та 15,6% на забезпечення безпеки та порядку). Закон забороняє фінансувати армію донатами чи кредитами, зарплати військових – це насамперед податки українців (та інші доходи держбюджету). Партнери забезпечують країну зброєю, фінансують значний бюджетний дефіцит.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом