20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Пенсії перерахують заднім числом за лічені тижні: кому збільшать одразу за місяці
Пенсії перерахують заднім числом за лічені тижні: кому збільшать одразу за місяці

Пенсії перерахують заднім числом за лічені тижні: кому збільшать одразу за місяці

В Україні з 1 червня перерахують пенсіїтим, хто продовжив працювати на заслуженому відпочинку та виповнив кілька умов. Розмір прибавки залежатиме від зарплати та стажу. 

Про це йдеться в матеріалі OBOZ.UA. В Україні за 10,4 млн пенсіонерів працювати продовужють 2,7 млн. Вони щомісячно збільшують свій стаж, тому і пенсію їм з часом мають перерахувати. Такий перерахунок відбувається тільки раз на два роки і за умови, що станом на квітень отримано додаткових 24 місяці стажу. 

Наприклад, якщо у вас було 35 років стажу і ваш розрахунковий розмір пенсії складав 7 тис. грн, то після підвищення ваша пенсія складе 7,4 тис. грн. Також ви отримаєте ще додатково 800 грн за квітень та травень. 

Якщо ж ваша пенсія з 35 роками стажу складає 10 тис. грн, то після підвищення ви отримаєте вже 10 тис. 571 грн. Ще 1 142 грн ви отримаєте за травень та квітень. 

Серед пенсіонерів близько 2,7 млн тих, хто продовжує працювати. Вони в середньому отримують виплату в розмірі 6 тис. грн. Всього пенсію отримують 10,1 млн осіб. З них найбільша кількість (2,6 млн) отримує пенсію до 3 тис. грн. Ще 1,7 млн осіб отримують від 3 тис. до 4 тис. грн. Від 4 тис. до 5 тис. грн отримують 1,8 млн українців.

Отже, більшість українців на заслуженому відпочинку отримують виплати в розмірі до 5 тис. грн. Високі пенсії (від 10 тис. грн) отримують 1,2 млн пенсіонерів.

Зазначимо, ефективна пенсійна система може надати можливість працівнику отримувати на заслуженому відпочинку близько 60% звичного доходу. Міжнародна організація праці рекомендує: мінімальний гарантований дохід на пенсії має становити 40% від звичного заробітку.

Україна, на жаль, цю норму виконує тільки щодо окремих пільгових категорій (наприклад, судді можуть отримувати 80% зарплати на пенсії) або стосовно найбідніших. Українець із середньою зарплатою та стажем у 35 років на заслуженому відпочинку отримує пенсію, розмір якої менший ніж 30% звичного доходу.

Як раніше писав OBOZ.UA, з 1 січня також підвищили розмір пенсії. Це стосується тих, чиї виплати прив'язані до мінімалки чи прожиткового мінімуму.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом