20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Посилення мобілізації в Україні: юрист розповів, як оскаржити придатність до призову
Посилення мобілізації в Україні: юрист розповів, як оскаржити придатність до призову

Посилення мобілізації в Україні: юрист розповів, як оскаржити придатність до призову

В умовах мобілізації в Україні громадянин може бути незгодний з рішенням медкомісії. Адвокатка Катерина Аніщенко пояснила, що можна зробити у такому випадку.

Військово-лікарські комісії (ВЛК) визначають придатність українців, від чого залежить можливість їх мобілізації в Україні. Адвокатка Катерина Аніщенко у коментарі "РБК-Україна" 9 травня пояснила, що робити у випадку незгоди з висновком медиків.

Мобілізація в Україні: чи можливо оскаржити висновок ВЛК

Якщо військовозобов’язаний не згоден з рішенням медкомісії в умовах мобілізації в Україні, він може його оскаржити. Це можна зробити через ВЛК вищого порядку або через суд. Юристка наголосила, що теоретично оскарження можливе, але ця процедура — складна.

"Але загалом можна сказати, що якщо військовозобов’язаний чи військовослужбовець вважає, що огляд проводився не ретельно, не було взяти до уваги скарги, що призвело до відсутності у рішенні комісії реальної картини стану здоров’я військового, він в праві оскаржити висновки ВЛК", — зауважила Аніщенко.

Оскарження придатності до мобілізації в Україні: інструкція

Юристка розкрила алгоритм дій у випадку незгоди з висновком ВЛК в умовах мобілізації в Україні:

  1. потрібно написати заяву або скаргу з проханням переглянути рішення вищою комісією;
  2. до цього документа слід долучити медичні довідки, копію попереднього рішення та копію військового квитка.
  3. заяву та прикріплені документи необхідно самостійно занести у вищу ВЛК або надіслати поштою (цінним листом з повідомленням про вручення та описом вмісту).

"За результатом розгляду скарги ВЛК переглядає оскаржувану постанову або може направити на повторний (контрольний) медичний огляд. Потім позивачу надають новий висновок про стан здоров’я, який і буде братися до уваги. У спірних та складних випадках право на винесення остаточного рішення залишається за Центральною військово-лікарською комісією (ЦВЛК)", — пояснила адвокатка.

Незгода з висновком ВЛК: що може вирішити суд

Судове оскарження рішення медкомісії здійснюється відповідно до вимог Кодексу адміністративного судочинства України. Оскаржити його за медичними показниками неможливо, бо це не входить у компетенцію суду.

Однак суд може встановити порушення процедури медогляду та на цій підставі скасувати висновок ВЛК. Також лікарів можуть зобов’язати провести огляд повторна та дообстежити стан здоров’я у випадку відмови комісії це робити.

Нагадаємо, у Міноборони наголосили, що з середини травня частині громадян доведеться повторно пройти медогляд. Йдеться про українців, яких раніше ВЛК визнала обмежено придатними до служби.

У Верховній Раді заявили, що ухилянтам зможуть блокувати банківські рахунки за порушення правил військового обліку та закону про мобілізацію в Україні.

Источник материала
Поделиться сюжетом