20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Росія є агресором, а Німеччина прагне миру - президент Чехії вказав на парадокс
Росія є агресором, а Німеччина прагне миру - президент Чехії вказав на парадокс

Росія є агресором, а Німеччина прагне миру - президент Чехії вказав на парадокс

Президент Чехії Петр Павел вважає парадоксом те, що Росія, яка боролась з фашизмом у часи Другої світової війни, наразі сама є агресором, тоді як Німеччина захищає мир.

Про це він сказав під час урочистостей у Вітковій горі (Прага) 9 травня, передає Укрінформ з посиланням на репортаж видання радіо iRozhlas.

«Радянський Союз був невід’ємною частиною союзницької коаліції в боротьбі з агресією, а тепер Росія сама стала агресором і розв’язала на європейському континенті війну - це історичний парадокс», - сказав Павел.

При цьому він зауважив, що переможена 79 років тому нацистська Німеччина після глибоких роздумів стала демократичною державою, яка підтримує мир і стабільність у Європі та за її межами.

Під час Другої світової війни через спотворену ідеологію расової переваги були знищені мільйони цивільних життів і завдано неймовірних матеріальних збитків, нагадав Павел у вступі. За його словами, завдяки тим, хто активно протистояв злу, майбутні покоління могли прожити своє життя спокійно.

Президент заявив, що пишається тим, що Чехія наразі потужно допомагає Україні, на яку напала Росія.

Колишній генерал схвально висловився щодо збільшення інвестиції в оборону та безпеку самої Чехії. «На жаль, ми не живемо у світі, який був би безпечним, і тому важливо, щоб ми розглядали ці витрати, навіть якщо вони не малі, як інвестицію в нашу безпеку та безпеку наших дітей», - сказав президент і верховний головнокомандувач збройними силами Чеської Республіки.

Пам’ятний захід у Віткові розпочався військовим парадом. У заході взяли участь керівники всіх гілок влади та представники опозиції, військові, ветерани, церковні діячі, а також глядачі. Над Вітковим літали військові винищувачі та гелікоптери, армія вперше показала свої два нові вертольоти Venom і Viper.

Як повідомлялося, на початку року Прага ініціювала закупівлю на гроші ЄС боєприпасів для України в третіх країнах. Йшлося про 800 тисяч боєприпасів, які були знайдені в різних частинах світу. Згодом міністр закордонних справ Ян Ліпавський заявив, що кількість боєприпасів може бути майже вдвічі більшою.

Перша партія боєприпасів у межах чеської ініціативи має бути доправлена в Україну на початку літа.

Фото: seznamzpravy.cz

Теги по теме
Россия война Германия Чехия
Источник материала
Поделиться сюжетом