20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
США прагнуть всіляко обмежити доступ Китаю до програмного забезпечення ШІ
США прагнуть всіляко обмежити доступ Китаю до програмного забезпечення ШІ

США прагнуть всіляко обмежити доступ Китаю до програмного забезпечення ШІ

Адміністрація Байдена готова відкрити новий фронт у своїх зусиллях із захисту штучного інтелекту США від Китаю за допомогою попередніх планів встановити огорожі навколо найдосконаліших моделей штучного інтелекту, основного програмного забезпечення систем штучного інтелекту, таких як ChatGPT. , повідомили джерела.

Міністерство торгівлі розглядає новий нормативний поштовх для обмеження експорту пропрієтарних або закритих моделей штучного інтелекту, чиє програмне забезпечення та дані, на яких воно навчається, зберігаються в таємниці, повідомили троє людей, знайомих із цим питанням.

Будь-які дії доповнюватимуть низку заходів, вжитих протягом останніх двох років, щоб заблокувати експорт складних чіпів штучного інтелекту до Китаю, щоб уповільнити розвиток Пекіном передових технологій для військових цілей. Попри це, регуляторам буде важко встигати за швидкими розвитками галузі.
Міністерство торгівлі відмовилося від коментарів. Посольство Китаю у Вашингтоні не відразу відповіло на запит про коментар.
Зараз ніщо не зупиняє американських гігантів ШІ, які розробили одні з найпотужніших моделей штучного інтелекту із закритим кодом, продаючи їх майже будь-кому у світі без державного контролю.
Дослідники з уряду та приватного сектору стурбовані тим, що вороги США можуть використовувати моделі, які видобувають величезну кількість тексту та зображень для узагальнення інформації та створення вмісту, для проведення агресивних кібератак або навіть для створення потужної біологічної зброї.
Джерела заявили, що для розробки контролю над експортом моделей штучного інтелекту США можуть застосувати порогове значення, яке міститься в розпорядженні про штучний інтелект, виданому в жовтні минулого року , яке базується на кількості обчислювальної потужності, необхідної для навчання моделі. Коли цей рівень досягається, розробник повинен повідомити про свої плани розробки моделі ШІ та надати результати тестування Міністерству торгівлі.
Цей поріг обчислювальної потужності може стати основою для визначення того, які моделі штучного інтелекту підпадають під експортні обмеження, за словами двох офіційних осіб США та іншого джерела, поінформованого про дискусії. Вони відмовилися назвати імена, оскільки подробиці не оприлюднені.
У разі використання це, ймовірно, обмежить експорт лише моделей, які ще не випущені, оскільки вважається, що жодна з них ще не досягла порогу, хоча Gemini Ultra від Google вважається близьким, згідно з EpochAI, дослідницьким інститутом, який відстежує тенденції ШІ. .
Джерела підкреслили, що агентство далеке від завершення пропозиції щодо правил. Але той факт, що такий крок розглядається, свідчить про те, що уряд США прагне усунути прогалини у своїх зусиллях, спрямованих на перешкоду амбіціям Пекіна щодо штучного інтелекту, попри серйозні проблеми з нав’язуванням жорсткого режиму регулювання технології, що швидко розвивається.
Оскільки адміністрація Байдена розглядає конкуренцію з Китаєм і небезпеки складного штучного інтелекту, моделі штучного інтелекту «очевидно є одним із інструментів, однією з потенційних перешкод, про яку вам потрібно подумати», — сказав Пітер Харрелл, колишній член Ради національної безпеки. офіційний. «Чи зможете ви, фактично, перетворити його на експортно-контрольовану контрольовану точку, ще належить побачити», — додав він.

БІОЛОГІЧНА ЗБРОЯ ТА КІБЕРАТАКИ?

Американське розвідувальна спільнота, аналітичні центри та науковці все більше стурбовані ризиками, пов’язаними з тим, що іноземні зловмисники отримають доступ до передових можливостей ШІ. Дослідники зазначили, що передові моделі штучного інтелекту можуть надавати інформацію, яка може допомогти у створенні біологічної зброї.
Міністерство внутрішньої безпеки заявило, що кіберактори, ймовірно, використовуватимуть штучний інтелект для «розробки нових інструментів», щоб «уможливити більш масштабні, швидші, ефективні та більш ухилені кібератаки».
За словами одного з джерел, будь-які нові правила експорту також можуть стосуватися інших країн.
«Потенційний вибух для використання та експлуатації [ШІ] є радикальним, і нам насправді дуже важко стежити за цим», — сказав Брайан Холмс, офіційний представник Офісу директора національної розвідки, під час зібрання експортного контролю в Березень, відзначивши прогрес Китаю як особливу проблему.

РОЗГЛЯД ШІ

Щоб розв'язувати ці проблеми, США вжили заходів , щоб зупинити потік американських мікросхем ШІ та інструментів для їх виробництва до Китаю.
Він також запропонував правило, згідно з яким американські хмарні компанії повинні повідомляти уряду, коли іноземні клієнти використовують їхні послуги для навчання потужних моделей ШІ, які можна використовувати для кібератак.
Але досі він не стосувався самих моделей ШІ. Алан Естевез, який контролює експортну політику США в Міністерстві торгівлі, заявив у грудні, що агентство розглядає варіанти регулювання експорту великої мовної моделі (LLM) з відкритим кодом, перш ніж отримати відгук від галузі.
Тім Фіст, експерт з політики штучного інтелекту з вашингтонського мозкового центру CNAS, каже, що поріг «є хорошим тимчасовим заходом, поки ми не розробимо кращі методи вимірювання можливостей і ризиків нових моделей».
Поріг не вибитий в камені. Одне з джерел повідомило, що Commerce може опинитися на нижчому рівні в поєднанні з іншими факторами, такими як тип даних або потенційне використання моделі штучного інтелекту, як-от здатність розробляти білки, які можна використовувати для створення біологічної зброї.
Незалежно від порогу, експорт моделі ШІ буде важко контролювати. Багато моделей мають відкритий вихідний код, тобто вони залишатимуться поза сферою експортного контролю, який розглядається.
Навіть запровадження контролю над більш досконалими пропрієтарними моделями виявиться складним, оскільки регуляторам, ймовірно, буде важко визначити правильні критерії, щоб визначити, які моделі взагалі слід контролювати, сказав Фіст, зазначивши, що Китай, ймовірно, лише приблизно на два роки відстає від Сполучених Штатів. розробка власного програмного забезпечення ШІ.
Источник материала
Поделиться сюжетом