20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
У Києві вдруге пройде фестиваль «Протасів Яр» пам’яті Романа Ратушного
У Києві вдруге пройде фестиваль «Протасів Яр» пам’яті Романа Ратушного

У Києві вдруге пройде фестиваль «Протасів Яр» пам’яті Романа Ратушного

Фестиваль традиційно включатиме в себе напрямки: мистецький, історичний та демократії і прав людини.

У Києві цього літа вдруге відбудеться фестиваль «Протасів Яр» пам’яті громадського активіста і полеглого розвідника 93-ї бригади «Холодний яр» Романа Ратушного. Про це «Детектор медіа» повідомили організатори заходу.

Фестиваль відкриється 15 червня і триватиме до вересня. Протягом цього періоду на галявині Протасу відбудуться чотири дні фестивалю, дати яких оголосять пізніше. 

Другий фестиваль «Протасів Яр» продовжуватиме основну мету заходу — популяризувати сучасне і традиційне мистецтво, українську історію, правозахисні ініціативи та вшанувати пам’ять натхненника фестивалю Романа Ратушного.

Фестиваль «Протасів Яр 2024» традиційно включатиме в себе кілька напрямків:

  • Мистецький (концерти, поетичні читання) 
  • Демократії і прав людини (дискусії, розмови, лекції, покази і обговорення документальних фільмів)
  • Історичний (лекції, екскурсії)

Під час усіх фестивальних днів діятиме також дитяча програма. 

Мама Романа Ратушного, письменниця Світлана Поваляєва каже, що «Протасів Яр» — це не меморіальний фестиваль, а є продовженням та втіленням Романової візії та енергії.

«Роман не вірив у життя після смерті й говорив, що після неї живуть ідеї і справи людини. Тож ми продовжуємо його справи. В рамках нашого фестивалю ми продовжуємо розвивати культурні, історичні і правозахисні напрямки. Говоримо про те, заради чого Роман жив, працював і боровся», — каже Поваляєва.

«З одного боку, для нас дуже важливо підтримувати діяльність громади Протасового Яру, ставати нараторами його історії, а з цієї оповіді переходити до історії українського Києва та історій інших громад з усієї України, яка творить наш спільний міф нації. З іншого боку, ми гуртуватимемо людей довкола шани пам'яті Романа Ратушного. Ми всі в межах фестивалю працюватимемо над "поверненням свого": пам'яті, історії, віри та любові», — говорить виконавча директорка фестивалю Софія Челяк. 

Фестиваль заснувала  торік громадська організація «Захистимо Протасів Яр» і  громада Протасового яру за сприяння Міжнародного фонду «Відродження». Організаційними партнерами фестивалю є Український ПЕН, Форум видавців, Національний центр народної культури «Музей Івана Гончара».

До координаційної ради фестивалю «Протасів Яр» входять Світлана Поваляєва, Юлія Бартле, Артур Харитонов, Мирослава Барчук, Яна Безсмертна, Тетяна Терен, Тетяна Власова, Оксана Ігнатова, Софія Челяк. До координаційної ради першого фестивалю також входила письменниця Вікторія Амеліна, яка загинула влітку 2023 року внаслідок ракетного обстрілу Краматорська росіянами.

Перший сезон фестивалю «Протасів Яр» включив у себе кілька напрямків: зокрема, мистецький (кінопокази, концерти, поетичні читання, лекції), демократії і прав людини (дискусії, розмови, лекції, покази та обговорення документальних фільмів), історичний (лекції, екскурсії). 

Учасниками фестивалю стали Тарас Лютий, Вахтанґ Кебуладзе, Володимир Єрмоленко, Станіслав Асєєв, Ігор Козловський, Алім Алієв, Мар'яна Садовська, Наталка Ворожбит, Софія Безверха, Римма Зюбіна, гурти «Тельнюк: Сестри», капела «Збитень», «Хорея Козацька», Grozovska Band, Kozak System та інші.

У 2019 році у Протасовому Яру Києва (місці, неподалік якого мешкав Роман Ратушний) забудовники замість історичної зеленої зони планували звести житловий комплекс.

Роман Ратушний, який у 16 років брав участь в Революції гідності, разом з місцевими мешканцями виступив проти планів забудувати місцевість і згодом очолив громадську ініціативу «Захистимо Протасів Яр». Роман влаштовував акції протесту, велопробіги, автопробіги з громадою Протасового Яру. Активіст звертався до міської влади, подавав позови в суди щодо незаконної забудови зеленої зони.

З першого дня повномасштабного вторгнення Росії Роман брав участь у боях під Києвом, а потім — у складі 93-ої ОМБр «Холодний Яр» звільняв Тростянець, воював на Сумщині та під Ізюмом. 9 червня 2022 року в бою з окупантами під Ізюмом 24-річний Роман Ратушний загинув. 

В листопаді 2023 року заказнику «Протасів Яр» присвоїли ім’я громадського активіста Романа Ратушного.

Читайте також:

  • Пам’яті Романа Ратушного. Як ініціатива «Захистимо Протасів Яр» продовжує справу активіста
  • «Історична правда» започаткує премії імені Романа Ратушного на гроші, отримані від родини загиблого активіста
  • «Новинарня» створила преміальний фонд для журналістів на кошти, отримані від родини Ратушного

Фото: Олександр Ратушняк, фестиваль «Протасів Яр»

Читайте також
Київський заказник «Протасів Яр» носитиме ім'я Романа Ратушного
Киян закликали фотографувати тварин і рослини Протасового яру
«День Криму»: Фестиваль «Протасів Яр» оголосив програму сьомого дня
Пам’яті Романа Ратушного. Як ініціатива «Захистимо Протасів Яр» продовжує справу активіста
Фільм-нарис «Роман Ратушний. Вільна людина» покажуть на фестивалі «Протасів Яр»
«Демократія і права людини»: Фестиваль «Протасів Яр» оголосив програму третього дня
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
Долучитись
Теги по теме
Киев
Источник материала
Поделиться сюжетом