20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Українці мають можливість збільшити розмір своєї пенсії: у Кабміні пояснили, як це зробити
Українці мають можливість збільшити розмір своєї пенсії: у Кабміні пояснили, як це зробити

Українці мають можливість збільшити розмір своєї пенсії: у Кабміні пояснили, як це зробити

На сайті ПФУ є інструмент, який дозволяє оформити страхові внески всього у кілька кроків. При цьому людина може сама визначити періодичність та розмір сплати.

Аби в майбутньому отримувати вищу пенсію, українці мають можливість купити страховий стаж. Причому зараз цю процедуру можна зробити в режимі онлайн, не відвідуючи державні установі. Детальні роз'яснення надали у Кабміні.

Так, громадяни повинні укласти договір про добровільну участь у системі пенсійного страхування з Пенсійним фондом України. При цьому на сайті ПФУ є інструмент, який надає можливість лише за кілька кроків оформити страхові внески. Кожна людина може самостійно встановити періодичність та розмір сплати.

Хто має право докупити страховий стаж

Право докупити потрібний стаж мають застраховані й незастраховані люди, старші 16 років, які є представниками однієї із цих категорій:

  • особи, що мають роботу за кордоном, однак зацікавлені в отримуванні пенсії в Україні;
  • громадяни передпенсійного віку, які ще не мають необхідного стажу для отримання пенсій;
  • особи з низьким рівнем офіційного доходу, які прагнуть збільшити розмір пенсії у майбутньому.

Як можна зробити внески

Разом з цим внески можуть бути зроблені як за себе, так і за іншу людину, однак якщо вона ще не пенсіонер. Доступ до цієї послуги передбачає наявність укладеного договору з Пенсійним фондом. Зробити це можна онлайн через портал електронних послуг ПФУ через наступний алгоритм:

  • увійти в особистий кабінет ПФУ, використавши кваліфікований електронний підпис, "Дія.Підпис" чи систему GOV.ID;
  • обрати розділ "Комунікація" з ПФУ, натиснути "Договір на добровільну участь";
  • внести персональні дані особи, на користь якої робиться внесок (ПІБ, податковий номер, серія та номер паспорта, дата народження). Якщо особа платить за себе, вона повинна натиснути "Бажаю сплачувати внески за себе", вказавши необхідну інформацію;
  • дати згоду на обробку даних і підтвердити внесені дані;
  • підписати договори за допомогою кваліфікаційного електронного підпису (КЕП);
  • сплатити внески у доступний спосіб – через Portmone чи платіжне доручення.

Для зарахування повного страхового стажу непрацюючій особі, за неї потрібно сплатити щонайменше мінімальний страховий внесок. Для його розрахунку використовується формула: мінімальна заробітна плата помножена на 22%.

Починаючи з квітня 2024 року розмір мінімального страхового внеску становить 1760 грн. Зарахування сум сплачених внесків відбувається за місяць, у якому кошти надійшли на рахунок пенсійного фонду. Для перевірки даних про зарахування платежу та кількість днів набутого страхового стажу можна скористатися особистим кабінетом на порталі електронних послуг ПФУ.

28 квітня стало відомо про проведення перерахунку пенсій для пенсіонерів, які працюють. Однак оновлені виплати будуть тільки в червні, при цьому в суму врахують підвищення за два минулі місяці.

Також Фокус писав, що протягом 2024 року розмір пенсій для українських військовослужбовців буде збільшено. Підставою для цього стане всеукраїнська індексація, збільшення прожиткового мінімуму та вірогідні зміни в розрахунку військової вислуги.

Теги по теме
пенсии
Источник материала
Поделиться сюжетом