20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Вийшла українська стрічка про письменників Розстріляного Відродження
Вийшла українська стрічка про письменників Розстріляного Відродження

Вийшла українська стрічка про письменників Розстріляного Відродження

Фільм Будинок Слово. Нескінченний роман, над яким працювали більше десяти років, вже встиг стати подією для українського кінематографу.

В український прокат 9 травня вийшов повнометражний художній фільм Будинок Слово. Нескінченний роман українського режисера Тараса Томенка.

Він є продовженням попередньої роботи режисера – документалього кіно Будинок Слово, який у 2018 році отримав українську національну кінопремію Золота дзиґа в категорії Найкращий документальний фільм.

Сюжет кінострічки розвивається у ХХ столітті, коли радянська влада побудувала кооперативний будинок Слово, до якого заселили найвизначніших українських письменників. Але великі, просторі квартири, комфортні умови та можливість просто творити виявилися пасткою, вартою життя митців. Жителі будинку-“крематорію”, як назвав його письменник Іван Багряний, стали учасниками радянського експерименту та поколінням Розстріляного Відродження.

За задумом режисера, видатні класики української літератури постають перед глядачем не як суворі фігури зі сторінок книг, а як живі, щирі, емоційні особистості.

Головних героїв у фільмі зіграли Дмитро Олійник, В’ячеслав Довженко, Ніна Набока, Марина Кошкіна та Станіслав Сукненко.За словами режисера, над сценарієм фільму працювали понад 10 років, а писати його допомагала українська письменниця Любов Якимчук.

“Це довга і непроста дорога повернення письменників Розстріляного Відродження із небуття. Захоплюючий сценарій, котрий вивірений документальним фільмом, неймовірний акторський склад, вишукана операторська робота, божевільна атмосфера 1920-1930-х років, часу розквіту авангардного мистецтва, – все віддзеркалює нам той час 100 років тому, щоб  ми могли побачити нас теперішніх в кривавій  м’ясорубці   російської орди. Для мене важливо, що мій фільм виходить саме зараз, у доленосний для України час. Без перебільшень, такого кіно не було в українському кінематографі. Пам’ятаємо ціну українського Слова”, – прокоментував вихід стрічки на її допрем’єрному показі Тарас Томенко.

 
Нагадаємо, найпопулярніший фільм в українському Netflix – Мій карпатський дідусь. Це – українсько-італійсько-молдовсько-чеський повнометражний художній фільм у жанрі трагікомедії від грузинського режисера Зази Буадзе.
Фільм про Віталія Кличка відкриє британський фестиваль

Єлизавета Галушко



Теги по теме
фото Кино фильм
Источник материала
Поделиться сюжетом