20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Військовий облік за кордоном: які дані необхідно оновити в ТЦК у травні
Військовий облік за кордоном: які дані необхідно оновити в ТЦК у травні

Військовий облік за кордоном: які дані необхідно оновити в ТЦК у травні

Військовозобов'язані, навіть перебуваючи за кордоном, повинні оновити інформацію у відповідному реєстрі Терцентрів комплектування. Для цього їм не потрібно з'являтись в Україну, а достатньо звернутись у посольство або скористатись електронним кабінетом.

Мобілізація в Україні під час воєнного стану вимагає, щоб військовозобов'язані, які перебувають за кордоном, також оновили військово-облікові дані у Територіальному центрі комплектування (ТЦК та СП). Процес подання інформації починається з травня. Про те, які саме дані потрібна надати військкомам та чи обов'язково для цього їхати в Україну, розповів юрист Ярослав Звоненко.

Мобілізація у травні та військовий облік за кордоном

Військовий облік за кордоном проводитиметься згідно з вимогами прикінцевого положення закону №3633, нагадав юрист. У тексті прямо вказується, що вимога стосується і чоловіків, які перебувають за кордоном. Крім того, у документі згадують про оновлення ст. 20 Закону "Про правовий режим воєнного стану". У ній ідеться про те, що консульські дії щодо чоловіків будуть проводити одночасно з оновленням даних і якщо вони пред'являтимуть військові документи.

Мобілізація в Україні - військовий облік за кордоном
Фото: Скриншот

Як оновити дані в ТЦК

Щоб оновити інформацію у реєстрі, громадяни мають три можливості:

  • особисто прийти у військкомат в Україні;
  • надіслати інформацію поштою. Для цього необхідно комплект документів оформити як цінний лист з описом вкладення, пояснив юрист;
  • скористатись електронним кабінетом військовозобов'язаного, які незабаром почнуть працювати, або через центри надання адміністративних послуг (ЦНАП).

Якщо громадянин перебуває за кордоном, у нього є два варіанти дій:

  1. через дипломатичну установу України, при собі мати військовий документ та документ про право перебування за кордоном;
  2. через електронний кабінет.

Процес обов'язкового оновлення починається 18 травня і триватиме два місяці, нагадав Звоненко. Дедлайн — 16 липня 20224 року.

Кого стосується закон про мобілізацію

Звоненко також пояснив, кого стосуються нові правила військового обліку. Згідно з вимогами закону про посилення мобілізації, оновити військово-облікові дані зобов'язані наступні категорії українців:

  • військовозобов'язані чоловіки, які вже перебувають на обліку у військкоматах, і ті, хто не має відстрочки;
  • жінки, які мають медичні та фармацевтичні спеціальності;
  • чоловіки, які були виключені з обліку, але потім знов перейшли в категорію військовозобов'язаних.

Яка інформація потрібна військкоматам

Громадяни зобов'язані надати ТЦК наступну актуальну інформацію:

  • прізвище ім'я по батькові, дата народження;
  • адреса проживання за кордоном;
  • номер телефону, електронна адреса;
  • інформація про здобутий рівень освіти та військово-облікову спеціальність (якщо є);
  • сімейний стан;
  • місце роботи або навчання.

Зазначимо, при мобілізації в Україні планують збільшити покарання за порушення правил військового обліку. Народні депутати розглядають законопроєкт, який запровадить штраф у розмірі 25-50 тис. грн за такий вид порушення. Крім того, військкоми отримають право виписувати постанови про накладання адміністративного покарання. Це означає, що документ буде оформлятись заочно і можливі певні зловживання, побоюються експерти видання "Судово-юридична газета".

Нагадуємо, у ЗМІ розповіли про надзвичайну подію у Терцентрі комплектування на Дніпропетровщині, у якому помер чоловік, хворий на епілепсію. Дружина загиблого повідомила, що бачила синці та кров.

Источник материала
Поделиться сюжетом