20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Електроенергії в Україні на всіх може не вистачити: кого відключать найперше, що змінилось та чому збільшиться ціна
Електроенергії в Україні на всіх може не вистачити: кого відключать найперше, що змінилось та чому збільшиться ціна

Електроенергії в Україні на всіх може не вистачити: кого відключать найперше, що змінилось та чому збільшиться ціна

В Україні вже влітку можуть початись масштабні відключення електроенергії для населення. Росія зруйнувала левову частку теплової генерації, тому в період пікового споживання струму може не вистачати. Частково дефіцит покриють імпортом, однак повністю компенсувати споживання, ймовірно, не вдасться. Про те, як змінилась ситуація в енергетиці, чи будуть відключення і чому хочуть підвищити тарифи, читайте в матеріалі OBOZ.UA.

Кому можуть відключати електроенергію?

Поки масштабні відключення електроенергії стосуються двох регіонів. У Харківській області графіки діють для всіх, а в Кривому Розі регулярно обмежують споживання тільки для промисловості. Однак теоретично вже незабаром у період пікового споживання обмежувати можуть більш масштабно (детальніше про це читайте далі).

Росія знищує балансуючу генерацію – теплоелектростанції (ТЕС). Балансуюча генерація потрібна для того, щоби у період пікового споживання електроенергії (переважно це увечері, з 20.00 до 23.00) швидко збільшувати виробництво струму. Українці споживають електроенергію нерівномірно: менше вдень та вночі, більше – вранці та увечері. Швидко збільшити виробництво на атомній станції неможливо, тому саме ТЕС дозволяють покривати зростання споживання.

В результаті пошкодження левової частки ТЕС (а деякі з них знищені) зараз компенсувати пікове споживання доводиться імпортом. А це вкрай дорого і не завжди можливо реалізувати. Міністерство енергетики та "Укренерго" вже продовж кількох тижнів готують споживачів до можливих відключень і закликають скоротити споживання.

Спочатку обмежують споживання великим підприємствам, які не забезпечують ВПК, бізнес. А вже опісля – населення.

Співрозмовник OBOZ.UA в уряді розповідає: "Це ще один стимул для бізнесу самостійно забезпечувати імпорт та залучати альтернативні джерела". На відміну від звичайної родини у "хрущовці", великі підприємства мають щонайменше технічні можливості або забезпечити себе імпортним струмом, або інвестувати у відновлення джерела.

В "Укренерго" пояснюють: обмежувати населення будуть тільки у крайньому випадку – якщо споживання буде значим і обмеженнями для промисловості компенсувати буде неможливо. "Ми вже публічно повідомили, що можливі обмеження енергопостачання, насамперед для бізнесу та промислових споживачів. Але якщо цього буде недостатньо, то диспетчерський центр "Укренерго" буде змушений вдатися до крайнього заходу збалансування системи, а саме – обмеження побутових споживачів, тобто населення, домогосподарств", – розповіла OBOZ.UA директорка з комунікацій НЕК "Укренерго" Марія Цатурян.

У якому стані енергетика і чи будуть масові графіки?

В Україні, згідно з даними уряду, знищено або пошкоджено понад 800 об’єктів теплопостачання. Внаслідок масованих обстрілів Україна втратила до 8 ГВт енергогенерації. Для порівняння, до повномасштабної війни потужності енергосистеми становили 34 ГВт.

Зараз точні цифри не розголошуються, однак у минулому опалювальному сезоні Україна мала менше 20 ГВт потужностей з урахуванням, що частину об'єктів не вдалось відновити, крім того, деякі об'єкти, зокрема ЗАЕС, перебувають на тимчасово окупованій території.

Щойно в Україну прийде літня спека, ситуація значно ускладниться. "Температура повітря зростає і, відповідно, в країні зростає споживання, люди активно користуються охолоджувальними пристроями, кондиціонерами", – пояснюють в "Укренерго".

Директор енергетичних програм "Центру Разумкова" Володимир Омельченко впевнений, що незабаром можуть початись планові відключення електроенергії. "У нас зараз ситуація складна, і ми стоїмо на порозі планових відключень. Навіть останніми днями у нас спостерігався максимальний імпорт електричної енергії", – пояснює експерт.

У пікові години планові відключення можуть бути чи не єдиним варіантом."Ми його (дефіцит. – Ред.) плануємо покривати за рахунок не лише українського виробництва, а й за рахунок імпортної електроенергії з Європи. Також, оскільки ми є невіддільною частиною європейської енергосистеми, "Укренерго" має можливість залучати аварійну допомогу з країн Європейського Союзу", – додає Цатурян.

Збитки для України сягають 1 млрд доларів. Для пошуку коштів в уряді розглядають можливість перегляду тарифів, однак найбільшу частину суми все ж таки сподіваються отримати від міжнародних партнерів. Агентство США з міжнародного розвитку вже заявило про те, що виділить 190 млн доларів на підвищення стійкості, надійності, доступності та безпеки секторів електроенергетики, природного газу та централізованого теплопостачання.

Однак і цих коштів буде замало. Директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко розповів: треба проводити загальну реформу, у межах якої ввести ринкову ціну на світло. Тариф на світло повинен мати "абсолютно прозору, чітку і автоматично працюючу систему підтримки" тих, хто не здатен платити за ринковими цінами.

За інформацією OBOZ.UA, тариф на струм можуть підвищити вже з 1 червня. До цього періоду за кожну 1 кВт*год треба буде платити 2,64 грн. Влітку ж ціна може, за різними сценаріями, досягти близько 3-3,5 грн.

Остаточного рішення не ухвалено, однак в уряді розглядають кілька варіантів. Наприклад, у профільному комітеті Ради звучала пропозиція для великих споживачів підняти тариф до рівня собівартості генерації і доставки (а це вже може бути більш як 3,5 грн за 1 кВт*год).

Щоправда тут питання, кого вважати великими споживачами. З одного боку, власники великих будинків дійсно витрачають на освітлення, численні електроприлади, теплу підлогу, роботу насосів, котлів значно більше, ніж ті, хто проживають у невеликих квартирах. Але водночас мешканці багатоповерхівок без газу також витрачають велику кількість електроенергії, особливо у зимовий період.

Другий варіант підвищення тарифу: підняти ціну для всіх споживачів до рівня близько 3 грн за кВт*год. Суттєвого зростання ціни, ймовірно, не буде.

Що вже зараз має робити кожен

Потенціал для економії в Україні значний. Ефективне споживання могло б значно скоротити об'єми, і якщо не врятувати від відключень, то хоча б значно скоротити їх тривалість. В "Укренерго" просять кожного українця заощаджувати струм хоча б впродовж трьох годин на добу: з 20.00 до 23.00.

У цей період важливо:

  • не користуватись потужними енергоприладами (обігрівачами, кондиціонерами, пральними машинами, сушилками, прасками, електричними духовими шафами тощо). Перенесіть споживання на більш пізній (після 23.00) чи ранній (до 20.00) час;
  • відмовитись від "фонового споживання". Світло, телевізор, кілька комп'ютерів – багато приладів у квартирі увечері часто працюють "фоново". Це звичне для багатьох споживання фактично "дарма" спалює електроенергію;
  • встановіть собі двозонний лічильник. Тоді в період з 23.00 до 07.00 ви зможете платити за електроенергію за вдвічі нижчим тарифом. Це створить стимул заощаджувати електроенергію в період пікового споживання не тільки заради підтримки енергосистеми, але і для власної економії.

Також традиційно енергетики радять купувати тільки енергоефективну техніку (клас енергоефективності "А" та вище), замінити всі лампи на енергоефективні, встановити датчики руху. Головне ж, що варто пам'ятати кожному: якщо ви самостійно не обмежите своє споживання з 20.00 до 23.00, то цілком ймовірно, що світло вам просто відключатимуть за графіком.

Источник материала
Поделиться сюжетом