20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Як пацієнту подати скаргу до НСЗУ
Як пацієнту подати скаргу до НСЗУ

Як пацієнту подати скаргу до НСЗУ

Подати скаргу до НСЗУ — це не формальність. З початку року Національна служба здоров’я України отримала 1 039 звернень від пацієнтів щодо надання медичної допомоги. 

Найбільша частка скарг — через відмову в наданні послуг, передбачених Програмою медичних гарантій (28,8%), а також вимагання коштів за надання послуг, витратних матеріалів та лікарських засобів (23,9%). Такі випадки є неправомірними, адже вартість медичних послуг закладам із договором сплачує НСЗУ. 

"Завдяки скаргам ми можемо спільно покращувати медичну допомогу та боротися з недобросовісними надавачами послуг. Медичні заклади, на яких систематично скаржаться пацієнти, перебувають в особливому фокусі уваги Національної служби здоровʼя. Кожен випадок порушення прав має свої особливості. Але спільним є те, що пацієнти не мають мовчати у разі порушення їхніх прав та вимагання коштів за медичні послуги, за які вже сплатила держава", — зазначила Наталія Гусак, Голова Національної служби здоров’я України.

Лише залишаючи скаргу, можна разом покращити медичну систему. Завдяки зверненням щодо порушень у лікарнях, з початку року НСЗУ вдалося поновити право 60 пацієнтів на допомогу за Програмою медичних гарантій.  

"Чим більше пацієнт надасть доказів щодо порушень з боку закладу, наприклад, чеки за придбані ліки, чи оплачені послуги з лікування або діагностики, фото і  відео, тим більше шансів поновлення права пацієнтів на безоплатну медичну допомогу", – додав Тарас Стеценко, заступник начальника відділу роботи зі скаргами пацієнтів.

Наприклад, скарга пацієнта з міста Нікополь (Дніпропетровщина) щодо оплати лікування інфаркту. 17 грудня чоловіка з діагнозом обширний інфаркт доставили до Дніпропетровського обласного центру діагностики та лікування. З першого дня дружина чоловіка купувала ліки і все для догляду за хворим. Після розгляду скарги всі кошти за лікарські засоби та витратні матеріали були повернені у розмірі 21 500 грн. Списки та чеки були надіслані разом із заявою на перевірку правомірності вимагання купівлі препаратів до НСЗУ. 

Іншим прикладом поновлення права пацієнта на медичне обслуговування є випадок у Київському міському центрі радіаційного захисту населення міста Києва від наслідків Чорнобильської катастрофи. На момент перебування пацієнта у закладі були відсутні необхідні медичні препаратів та засоби, якими заклад мав забезпечити пацієнта згідно з договором із НСЗУ. За результатами розгляду скарги, заклад повернув пацієнту майже 6000 грн.

Як діяти пацієнтам у разі порушення прав? 

  1. Звернутися зі скаргою до головного лікаря. 
  2. Якщо головний лікар не вирішує проблему — звернутися зі скаргою до місцевого департаменту охорони здоровʼя.
  3. Залишити скаргу через електронну форму на сайті НСЗУ в розділі "Громадянам": https://cutt.ly/hewPO7gU

Також залишити скаргу можна у декілька способів:

  • За безкоштовним номером контакт-центру 16-77. Оператор гарячої лінії зафіксує скаргу та допоможе оформити звернення.
  • Надіслати офіційний лист на електронну пошту: [email protected].
  • Надіслати лист на поштову адресу НСЗУ: проспект Степана Бандери, 19, м. Київ, 04073.
  • Написати звернення на особистому прийомі громадян.

Що варто вказати в скарзі?

  • Зазначте прізвище, ім’я та по батькові пацієнта, дату народження.
  • Зазначте дату події, викладеної  у скарзі. 
  • Правильно вкажіть назву лікарні.
  • Напишіть посаду, прізвище, ім’я та по-батькові особи, яка вимагала оплату за медичні послуги, ліки чи інші матеріали чи відмовлялася надати послугу.
  • Детально опишіть ситуацію, яка з Вами сталася.
  • За можливості зазначте суму коштів, яку вам довелось витратити, або яку з вас вимагали. За наявності додайте копії чеків на ліки чи медичні послуги.
  • Вкажіть свої контакти, які допоможуть з вами зв’язатися: номер мобільного чи стаціонарного телефону, електронну адресу, поштову адресу. 

Аби скарга мала позитивний результат — важливо надати якомога більше фактів та доказів вимагання коштів (чеки, фото чи відео, імена медпрацівників, які вимагали кошти). Це допоможе встановити факт вимагання та повернути пацієнту кошти.

Важливо: думка редакції може відрізнятися від авторської. Редакція сайту не відповідає за зміст блогів, але прагне публікувати різні погляди. Детальніше про редакційну політику OBOZREVATEL – запосиланням...
Источник материала
Поделиться сюжетом