Ірак попросив, щоб місія допомоги ООН завершила роботу до кінця 2025 року
Ірак попросив, щоб місія допомоги ООН завершила роботу до кінця 2025 року

Ірак попросив, щоб місія допомоги ООН завершила роботу до кінця 2025 року

Ірак попросив ООН завершити місію допомоги в країні до кінця 2025 року.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters.

Місія UNAMI зі штаб-квартирою у Багдаді була створена у 2003 році. Головними її цілями була допомога у розвитку іракських інституцій, підтримка політичного діалогу та виборів, сприяння захисту прав людини.

Прем’єр-міністр Мухаммед Шіа Саббар Ас-Судані заявив, що Іракхоче поглибити співпрацю з іншими організаціями ООН, проте більше не має потреби в політичній роботі місії організації.

«Іраку вдалося зробити важливі кроки в багатьох сферах, особливо в тих, які підпадають під мандат UNAMI», – йдеться у листі Ас-Судані до генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша.

З 2023 року уряд Іраку завершив кілька міжнародних місій, зокрема коаліцію під керівництвом США, створену 2014 року для боротьби з угрупованням «Ісламська держава» (ІДІЛ), а також місію ООН, створену для сприяння притягненню до відповідальності за злочини терористичного угруповання.

Деякі дипломати і представники ООН стурбовані дотриманням прав людини та підзвітністю в країні, яка часто входить до числа найбільш корумпованих держав світу і де, за словами активістів, в останні роки свобода слова була обмежена. Уряд Іраку заявляє, що працює над боротьбою з корупцією та заперечує придушення свободи слова.

Як повідомлялося, наприкінці лютого миротворча місія ООН MONUSCO розпочала виведення своїх сил із Конго після 25-річного перебування у країні.

Фото: Engin Akyurt / Unsplash

Теги по теме
ООН Ирак
Источник материала
Поделиться сюжетом