Китайські технологічні групи розширюють присутність на Близькому Сході — FT
Китайські технологічні групи розширюють присутність на Близькому Сході — FT

Китайські технологічні групи розширюють присутність на Близькому Сході — FT

Китайські технологічні групи розширюють присутність на Близькому Сході — FT

У регіоні, де зв'язки здебільшого зосереджені навколо економічних інтересів, компанії зіштовхуються з меншим політичним контролем.

Китай є найбільшим у світі імпортером нафти. Протягом десятиліть країни Близького Сходу, особливо Саудівська Аравія, надавали пріоритет відносинам з Пекіном, щоб зберегти ключового клієнта. З боку Китаю не було такої нагальної потреби “відповідати взаємністю”: його експорт до регіону був незначним порівняно з імпортом. Тепер це може змінитися, пише FT.

Низка китайських технологічних груп почала рух до Саудівської Аравії в межах рішучих планів “глобальної експансії”. Велика китайська компанія з доставки їжі Meituan обрала Близький Схід для свого першого закордонного “виходу” за межами Китаю. 

Тим часом китайський гігант електронної комерції Alibaba працює над партнерством з місцевими компаніями в Саудівській Аравії та Об'єднаних Арабських Еміратах для розширення в регіоні. Tencent планує розширити там свій хмарний бізнес та інвестувати в зберігання даних. Компанія електронної комерції Shein також збільшує свою присутність, запускаючи покази мод і своє перше реаліті-шоу в Саудівській Аравії.

Хоча китайські технології в таких сферах, як хмарні сервіси та штучний інтелект, стрімко розвиваються, попит на їхні додатки та технології на великих ринках, таких як США, опинився під загрозою через зростання геополітичної напруженості. 

На Близькому Сході, де зв'язки здебільшого зосереджені навколо економічних інтересів, компанії зіштовхуються з меншою політичною увагою. Китай є найбільшим торговельним партнером для більшості країн цього регіону.

Уповільнення економічного зростання в Китаї додало нагальності для розширення за кордон. Доходи Alibaba в грудневому кварталі не виправдали очікувань. Продажі основного ігрового бізнесу Tencent зазнали несподівано різкого уповільнення. Акції Meituan впали на п'яту частину за останній рік.

Це дуже вдалий час для виходу за кордон. Оскільки Саудівська Аравія шукає шляхи зростання за межами сфери викопного палива, вона серйозно ставиться до інвестицій у галузі, що розвиваються, такі як штучний інтелект. Цього року Саудівська Аравія створила фонд у розмірі $100 млрд для інвестування в нові технології. Королівство має відносно молоду технологічну сцену, з місцевим ринком хмарних послуг, наприклад, лише близько $4 млрд, порівняно з більш ніж $200 млрд у США і близько $100 млрд у Китаї.

Існує також стимул для Саудівської Аравії. Минулого року Росія випередила королівство й стала найбільшим постачальником нафти до Китаю. Китайський експорт до Саудівської Аравії наразі вдвічі менший за імпорт. Потрапляння в “хороші рекомендації” Пекіна допомогло б поглибити зв'язки й поліпшити торговельні відносини.

Раніше повідомлялося, що Китай розширює вплив на Близькому Сході. Про стратегічні цілі Пекіна в регіоні розповідав Віктор Константинов.

 

Источник материала
Поделиться сюжетом