20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
На виході багато "браку". Освітянин дав жорстке пояснення малим зарплатам вчителів в Україні
На виході багато "браку". Освітянин дав жорстке пояснення малим зарплатам вчителів в Україні

На виході багато "браку". Освітянин дав жорстке пояснення малим зарплатам вчителів в Україні

Український освітній експерт Володимир Співаковський пояснив, що для того, аби професія вчителя була високооплачуваною, необхідно покращувати знання та вміння педагогів. Він вважає, що з педагогічних університетів випускається лише 20% фахівців, а решта – "брак". 

Про це Співаковський розповів в інтервʼю OBOZ.UA. Експерт запевняє, що коли коефіцієнт корисної дії системи освіти стане 80%, тоді в Україні ця професія стане престижною. 

"Маленькі зарплати у вчителів не від того, що вони погано працюють чи в бюджеті вічно бракує грошей. А від того, що система освіти на виході випускає дуже багато "бракованої продукції". Це коли випускники мало що знають, вміють, можуть і хочуть. А якщо й знають, то не те, що потрібне. Тобто ККД системи освіти лише приблизно 20%. А решта – це "брак". А хто ж схоче платити за 80% браку? Тому яка продукція – така й зарплатня. Хоча вчителі у цьому абсолютно не винні", – каже Співаковський. 

Він додає, що українська система освіти не має цілей підвищити якість випускників та не знає, як цього досягти. Фахівець радить користуватися алгоритмом "7W". Для цього необхідно знайти відповіді на базові питання: навіщо вчитися? Чого вчитися? Як вчитися? Де вчитися? У кого вчитися? Скільки навчання коштує і хто за нього повинен платити? І які в підсумку будуть отримані результати. 

Раніше OBOZ.UA розповідав, де в Європі найбільше поважають молодих вчителів і платять високу зарплату. 

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом