20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Перша у своєму роді. Учені розробили щось, здатне поглинути парникові гази на Землі
Перша у своєму роді. Учені розробили щось, здатне поглинути парникові гази на Землі

Перша у своєму роді. Учені розробили щось, здатне поглинути парникові гази на Землі

Дослідники синтезували новий тип пористого матеріалу, який можна використовувати для уловлювання вуглекислого газу та інших парникових сполук.

Кліматична криза нависла над планетою: 2023 рік офіційно визнано найспекотнішим на Землі, а минулий квітень став 11-м поспіль рекордно спекотним місяцем. Учені попереджають, що ця тенденція збережеться і цього року на нас, імовірно, чекають ще вищі температури, спричинені зміною клімату. На щастя, вчені, схоже, придумали те, що може допомогти, пише Science Alert.

Команда дослідників із Великої Британії та Китаю синтезувала в лабораторії новий матеріал, який вони назвали "клітина з клітин". По суті, вченим вдалося створити абсолютно новий тип пористого матеріалу, унікальний за своєю молекулярною природою, який можна використовувати для уловлювання вуглекислого газу та інших парникових газів.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

За словами старшого автора дослідження, вченого-матеріалознавця з Університету Геріот-Ватт в Единбурзі Марка Літтла, новий матеріал виготовляють у два етапи: унаслідок реакцій збирання будівельних блоків трикутної призми в більші й симетричніші тетраедричні клітини призводить до створення першої молекулярної структури такого роду.

Автори дослідження запевняють, що новий матеріал з великою кількістю полярних молекул здатний притягувати й утримувати парникові гази, наприклад, вуглекислий газ. Ба більше, нова "клітина з клітин" демонструє чудову стабільність у воді, що відіграє важливу роль для використання технології в промислових умовах з потоків вологого газу. Літтл зазначає, що їхній із командою винахід надалі допоможе розв'язати глобальні проблеми людства, як-от уловлювання та зберігання парникових газів.

Щоб створити пористий матеріал, молекули-попередники з формою трикутної призми збираються у більші структури, схожі на клітини
Фото: Nature Synthesis

Вчені провели лабораторні експерименти та підтвердили, що новий матеріал має властивості високого поглинання гексафториду сірки (SF6), що є одним із найпотужніших парникових газів. Однак вчені визнають, що будуть потрібні більш масштабні випробування.

Зазначимо, що вуглекислий газ затримується в земній атмосфері на термін від 5 до 200 років, тоді як SF6 може зберігатися від 800 до 3200 років. Рівні гексафториду сірки в атмосфері Землі справді набагато нижчі за вуглекислий газ, однак надзвичайно довгий термін зберігання робить його найпотужнішим парниковим газом.

В умовах кліматичної кризи, видалення великої кількості SF6 і CO2 з атмосфери Землі та запобігання його потрапляння туди є одним з основних завдань людства, щоб стримати зміну клімату. Попередні оцінки показали, що нам необхідно щорічно вилучати близько 20 мільярдів тонн CO2, щоб компенсувати викиди вуглекислого газу, які мають тенденцію до збільшення. Однак наразі нам вдається видалити лише близько 2 мільярдів тонн вуглецю на рік, що надзвичайно мало.

Автори дослідження припускають, що їхній новий синтезований матеріал можна використовувати не тільки для поглинання парникових газів, а й для видалення токсичних парникових газів із повітря, наприклад, летких органічних сполук.

Раніше Фокус писав про те, що вчені назвали найспекотніший період на планеті.

Источник материала
Поделиться сюжетом