20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Польський суд позбавив суддю-втікача до Білорусі імунітету і дозволив його арешт
Польський суд позбавив суддю-втікача до Білорусі імунітету і дозволив його арешт

Польський суд позбавив суддю-втікача до Білорусі імунітету і дозволив його арешт

Дисциплінарний суд при Верховному адміністративному суді Польщі позбавив суддю-втікача до Білорусі Томаша Шмидта суддівського імунітету і дозволив його арешт.

Про це повідомив речник Верховного адміністративного суду Польщі Сильвестер Марціняк, передає Укрінформ із посиланням на Wnp.pl.

«Вищий адміністративний суд - Дисциплінарний суд першої інстанції, розглянувши клопотання Національної прокуратури від 8 травня про винесення постанови про дозвіл на притягнення судді Воєводського адміністративного суду у Варшаві до кримінальної відповідальності, ухвалив постанову про притягнення судді Шмидта до кримінальної відповідальності, санкціонував його затримання та застосування щодо нього запобіжного заходу та відсторонив вказаного суддю від виконання службових обов’язків», - повідомив суддя Марціняк.

Як повідомлялося, Національна прокуратура Польщі розпочала слідство щодо судді воєводського адміністративного суду у Варшаві Томаша Шмидта, який попросив політичного притулку в Білорусі, за статтею про роботу на іноземну розвідку. Своє рішення про втечу до Білорусі суддя пояснив, зокрема, незгодою щодо курсу Варшави у політиці по відношенню до Білорусі й Росії.

Польські ЗМІ інформували, що цей суддя є фігурантом гучної справи щодо тиску на суддів з боку колишнього міністра юстиції Збігнєва Зьобро в уряді Матеуша Моравецького. В 2022 році цей суддя розповів кільком польським опозиційним ЗМІ про коло близьких до влади суддів, які збирали компромат на нібито нелояльних до тогочасної влади своїх колег. Тоді він пояснював своє визнання тим, що не хоче бути використаний владою.

У вівторок польські спецслужби виявили пристрої для прослуховування у приміщенні, де у вівторок мало відбутися виїзне засідання уряду Польщі у місті Катовіце на півдні країни.

Теги по теме
Беларусь Польща Суд
Источник материала
Поделиться сюжетом