20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Путін зрозумів, що може програти війну, тому погрожує "ядеркою" – Олександр Сотник
Путін зрозумів, що може програти війну, тому погрожує "ядеркою" – Олександр Сотник

Путін зрозумів, що може програти війну, тому погрожує "ядеркою" – Олександр Сотник

Росію дотискатимуть і дотиснуть, Захід повільно затягує зашморг на шиї Путіна, вважає журналіст Олександр Сотник.

Путін доручив російському Генштабу почати підготовку до навчань із використанням нестратегічної ядерної зброї. Як пояснив Пєсков, нібито ці навчання стануть відповіддю на "провокаційні заяви" західних політиків, наприклад, Макрона. Росії не сподобалося те, що вони допускають введення контингенту іноземних військ в Україну.

В інтерв'ю Главреду головний редактор каналу Sotnik-TV, журналіст, письменник і публіцист Олександр Сотник розповів, навіщо Путін підвищує ставки у війні та погрожує використанням тактичної ядерної зброї, ядерні погрози Росії – блеф чи план, чому стан російського ядерного арсеналу є однією з двох головних таємниць Путіна, по яких цілях Росія може завдати тактичного ядерного удару та чого доб'ється цим, а також чому Захід не злякається чергових розмахувань "ядерним кийком".

Путін регулярно хапається за "ядерний кийок" і погрожує пустити його в хід. Як ви вважаєте, чому цього разу він не обмежився словесними погрозами, а вирішив показати на навчаннях, як буде в разі чого метати тактичні ядерні заряди? Чи тільки в тій причині справа, про яку сказав Пєсков?

Тут найшла коса на камінь. Усі сторони, які прямо або опосередковано беруть участь у цьому конфлікті, не зацікавлені в його продовженні – всім набридла ця війна. Усім, крім Путіна. США втомилися, вони виділили колосальні гроші на те, щоб Україна переломила хід війни. У Європі теж втомилися, зокрема, втомилися боятися, що ця війна перехлеснеться через територію України і торкнеться безпосередньо європейських країн, тобто набуде характеру континентальної. Україна втомилася зі зрозумілої причини, вона знекровлена за ці два роки. Загалом, усе це затягнулося, і це треба закінчувати.

Єдина сторона, яка не може і не готова закінчити цю війну, зацікавлена в пролонгації бойових дій, – це Росія, Кремль, Путін і його банда. Навіть якби Путін захотів якось закінчити війну, він би не зміг зробити крок назад – те, чого від нього вимагають. Тому що тоді пацанва його просто не зрозуміла б і поставила б йому запитання: "А, власне, за що ми всі ці роки пласталися? Поклали стільки організмів в Україні – за що? Батько рідний, куди ти завів нас, Сусанін-герой?". Путіна б не зрозуміли, і щуру звернули б голову.

Зараз у Путіна залишилося дві державні таємниці. Щодо його здоров'я все зрозуміло: щур здоровий і бадьорий, на 72 роки він має дуже гарний вигляд.

Перша таємниця – це кількість глибинаріїв, які проживають у Росії. Їх уже не 146 мільйонів. Скільки їх там? 80 чи 70 мільйонів? На це запитання ніхто не відповість точно, це серйозна таємниця. Відповідь – за сімома печатками.

Друга таємниця – стан ядерного арсеналу. Ніхто не знає, в якому стані всі ті стратегічні й тактичні ракети, якими Путін лякає. Ніхто не знає, полетять вони чи ні, куди вони зможуть долетіти, де вибухнуть, чи здатні вони вразити ціль.

Своїм рішенням про проведення навчань з ядерною зброєю Путін досягає пропагандистських цілей. Досить подивитися на опухлу з бодуна морду Гурульова, який напередодні хильнув, але на ранок бадьорий, як порозовілий упирець, і каже: "Ну нарешті ми почнемо! Ми ж не починали ще. А зараз ми жахнемо, як слід! Молодець Володимир Володимирович, нарешті почув те, чого народ від нього вимагає. Зараз над Україною полетять F-16, і кожен F-16 ми будемо розглядати як потенційний носій ядерної зброї на борту. І ось тоді Україні "стане добре". І ось тоді ми нарешті вдаримо. Всю Україну в труху".

Повертаючись до першої таємниці, Путіну все складніше і складніше набирати народонаселення на прожарювання. Він уже поскріб по засіках, у глибинках, увесь непотріб і відморозь зібрав та просмажив, а тепер уже в Підмосков'ї починає набирати організми. Скоро до Москви добереться? Москву йому чіпати не можна, Москва і Пітер повинні жити в парадигмі миру, над ними не повинно капати, гуркотіти і вибухати, адже тільки в такій парадигмі ця бидломаса буде підтримувати продовження війни.

Тож зараз рішення Путіна й оголошення навчань із використанням нестратегічної ядерної зброї відіграє пропагандистську роль.

Але я хочу запитати з приводу російських ядерних озброєнь.

Ви ж не вірите в те, що всю Росію розкрадали 35 років, і тільки ракети не чіпали, що все, що виділялося для обслуговування стратегічної і тактичної ядерної зброї, використовувалося за призначенням, копійки ніхто не брав? Якщо все розкрадалося тотально, значить, у сфері ядерної зброї – теж. Адже генерали будували собі дачі, а потім почали купувати особняки за кордоном, на лазурних берегах: спочатку для себе, потім для дітей, потім і для онуків. Потрібно ж десь на все це брати гроші. Звідки? З бюджетних коштів.

Тому я думаю, що і стратегічні, і нестратегічні ядерні ракети утримуються в жалюгідному стані, і дуже багато не злетить. Але, якщо буде ухвалено таке рішення, то й не треба, щоб багато злетіло: навіть кілька ракет, які долетять до цілі, можуть накоїти масу лиха. І це серйозно.

Тобто російський "ядерний кулак" може виявитися злегка іржавим і не таким грізним?

А чим він відрізняється від озброєння російської армії? Це що, озброєння якоїсь іншої армії? Якщо танки іржаві, то і ракети іржаві. Це ж очевидно.

Дивіться відео інтерв'ю Олександра Сотника про ядерні погрози Путіна:

Як, на ваш погляд, виглядатимуть ці навчання з тактичною ядерною зброєю? Просто як грізне роздування ядерних щік Путіним, чи можливі якісь провокації, НП, коли щось полетить або впаде не за сценарієм навчань? Чи є така загроза?

Я думаю, що поки що ні. Найімовірніше, вони обмежаться якимись симулятивними запусками, тобто щось симулюють-сконструюють і покажуть знову мультики та відео.

Однак сама заява Путіна про те, що Росія готова застосувати тактичну ядерну зброю, за великим рахунком, ставить світ на поріг ядерної війни.

Поясню – чому. Путін прекрасно розуміє, що Росію "випилюють" із майбутнього цивілізованого світу. Вона зараз може як завгодно "мочити" Харків, як завгодно закидати Суми КАБами. Адже брати міста їй нічим. Зараз РФ зібрала на кордоні з Україною 50 тисяч організмів, але навіть якщо Росія збере 500 тисяч, вони не візьмуть Харків, тому що це неможливо. Для цього потрібно 1,5-2 мільйони, але Путін зараз їх ніде не набере. Тобто Харків він може взяти тільки у вигляді якоїсь руїнізованої території, зрівнявши місто з землею. Але хіба це взяття? Утім, "русский мир" захоплює саме території. Рашисти самі визнають, що беруть не міста, а території, а потім самі вирішують, чи захочуть вони там щось відбудовувати.

Росію "випилюють" зі світового політичного простору. Дорослі дядьки, які грають у великі політичні ігри, вирішили вибити з-за столу росіян. Тому що ця плешива кримінальна мавпа дістала всіх. Недарма спочатку Шольц приїхав до товариша Сі, потім приїхав Блінкен і зробив останнє американське попередження, тепер Сі Цзіньпін сам поїхав до Франції, Угорщини та Сербії. А в Сербії Сі Цзіньпін підписав із Вучичем (а це колишній васал Путіна, людина, яка з ним у ясна цілувалася і яка завжди відвідувала парад на 9 травня, а цього разу не поїхала до Москви) угоду про будівництво єдиного майбутнього. На Заході це правильно зрозуміли: як спробу Пекіна вбити клин між Сербією та її західним вибором. Однак ми можемо зазначити, що про Росію тут і мови немає. Це дуже важливий дзвінок для Путіна. Так, він, звісно, може залізти на стіл, за яким сидять великі дядьки зі світовими грошима і світовими політичними амбіціями, і на нього демонстративно напаскудити, але тоді від плешивця і мокрого місця не залишиться.

У Путіна залишилося дві карти в руках: тактична і стратегічна ядерна зброя. Усе, більше ніяких карт у рукаві в нього немає. Цими двома картами він постійно розмахує.

9 травня на Красній площі Путін сказав, що Росія постарається не допустити глобального зіткнення. Я завжди трактую все, що говорить Путін, із точністю до навпаки і ще жодного разу не помилився. Це означає, що сценарій глобального зіткнення лежить на столі у Путіна, і він прикидає, в якому напрямку його розвинути.

Чи можуть анонс військових навчань Росії із застосуванням тактичної ядерної зброї і безпосередньо самі навчання змусити Захід коригувати свої дії та рішення щодо підтримки України?

Щодо України рішення вже ухвалено, тому що просто так 61 мільярд доларів не виділяється Сполученими Штатами Америки, як і інші суми, що виділяються Євросоюзом. Це не піпеточна допомога, а дуже серйозні суми і озброєння, які опиняться в Україні.

Зараз перед українцями стоїть важливе завдання – набрати людей, які будуть з усього цього стріляти, бо самі по собі снаряди і кулі нікуди не полетять. Тому дуже багато залежить від українців.

Макрон заявив, що рішення про відправлення підрозділів в Україну може бути ухвалено. І я думаю, що зараз населення Європи морально готують до того, що таке рішення зрештою ухвалять. Тому що, якщо раптом росіянам вдасться прорвати лінію оборони, посипати десь фронт, Європі доведеться допомогти Україні і живою силою. І тому міністр закордонних справ Литви Ландсбергіс уже говорить про те, що, можливо, варто сформувати якусь позанатівську проукраїнську коаліцію країн, щоб поза НАТО відправити від цієї коаліції сили. Тому що військовослужбовці з Франції, Британії, Литви, Латвії та Польщі вже готові, можуть приїхати і брати участь у всіх цих подіях і допомагати Україні. Але це буде не під егідою Північноатлантичного альянсу.

Ще півтора року тому я говорив про те, що до цього все одно рано чи пізно прийдуть у Європі, тому що з цією масою покидьків Україна сама не впорається – вона маленька. А віддавати Україну не можна. Тому буде ухвалено таке рішення. Путін це знає, тому й розмахує "ядерним кийком", тому й каже, що Росія пропалить і спопелить ядерною зброєю всіх іноземних військових, щойно вони з'являться.

Але щойно Путін це зробить, він одразу ж поставить себе поза людськими законами, поза законами цивілізації. Росію вже й так сприймають не як державу, а як печеру, глибоко кримінальне утворення, а Путін таким кроком обнулить РФ як державу – вона стане бандою ядерних терористів, яких треба "мочити".

Тоді виникне питання: а навіщо третій, навіщо між ніг – між США і Китаєм – це те, що бовтається незрозуміло що (правильно Путіна називають в Україні). Треба відрізати до біса, щоб не виросло!

Тобто в разі застосування тактичної ядерної зброї Росію поставлять поза людськими законами. Від неї каменя на камені не залишать. У РФ співають "мы за ценой не постоим", от і нарвуться.

Тобто ядерні погрози Путіна, і нинішня зокрема, – це не просто блеф і шантаж? Він дійсно, на ваш погляд, може потягнутися до "ядерної кнопки"?

Звичайно, так. Він же упоротий.

Я завжди виходжу з аксіоми, яку вивів для себе давним-давно: Росія – це така територія, на якій населення і правителі завжди вибирали найгірший варіант із можливих, робили йому апгрейд і реалізовували. У парадигмі цієї аксіоми я думаю, що в черепі Путіна дійсно є такий план. Він цілком серйозно допускає таку можливість. Він не просто так лякає, не просто так "ножичком у підворітті розмахує", а готовий пустити його в хід.

Росія володіє найбільшим у світі ядерним арсеналом / Інфографіка: Главред

Що, на ваш погляд, може стати цілями тактичних ядерних ударів? По чому битиме Росія?

Не знаю, але думаю, що це робитимуть показово, і удари будуть одразу за кількома напрямками, включно з Європою. Удари можуть бути завдані по Києву, по центрах ухвалення рішень, а також по Одесі, Харкову. Вони можуть бути завдані по тих областях, через які проходять озброєння на фронт, тобто по логістичних вузлах. Також Росія може вдарити ядерною зброєю по Польщі, по аеродромах у Румунії, де будуть дислокуватися F-16, звідки вони будуть злітати на виконання бойових завдань.

Я можу зараз скільки завгодно фантазувати, але Путін прекрасно розуміє, що у нього буде тільки один залп, одна можливість. Тому він постарається завдати максимальної шкоди.

Однак, щойно цей наказ буде віддано, на Заході вже про це знатимуть. Путін буде тільки готуватися віддати цей наказ, а на Заході вже знатимуть. І може бути завдано превентивного удару по цьому, вибачте, засранцю.

Якщо ядерна зброя з подачі Путіна заговорить у цій війні, це допоможе Росії переломити ситуацію на свою користь і перемогти? Взагалі, якими можуть бути наслідки тактичного ядерного удару для Росії? Просто якщо уявити: удар по Україні завдано – і що далі, які процеси і реакції запускаються щодо Москви і Путіна?

Після цього удару на Росію обрушиться вся міць, як і на російську армію в Україні, і на військові об'єкти в РФ. Вони всі одразу піддадуться атаці з усіх боків.

Навіть Сі Цзіньпін однозначно сказав Путіну: "Послухай мене уважно, біле плешиве яйце, ти можеш робити що завгодно, тільки не застосовувати ядерну зброю, жодну". Щойно Путін ядерну зброю застосує, Китай остаточно перестане бути для Росії тим, на кого можна спертися. І Китай буде "мочити".

З усіх боків. Це буде початок кінця Путіна і його печери, що розвоювалася.

Тоді, виходить, Путіну немає сенсу застосовувати тактичну ядерну зброю, оскільки це обернеться для нього ще гіршими наслідками?

Ви намагаєтеся шукати раціо, а раціональність – це не про росіян, не про "совкопітеків". Вони поза раціо, вони існують у парадигмі відплати – "не наздожену, хоч зігріюся", тобто не зможемо перемогти, хоч напаскудимо людству по повній програмі.

Путін розуміє, що, якщо далі все відбуватиметься так само, його печера буде дедалі слабшати й слабшати, а потім усе посиплеться. Він не зможе перемогти. Звичайно, поки війна йде потихеньку, вона гарантує і пролонгує владу і життя Путіна. Смерть інших гарантує Путіну життя.

Але, як я сказав на початку нашої розмови, ця війна дістала всіх. Уже всі проти цієї війни. Її треба згортати, закінчувати. Війна йде два з гаком роки, скільки можна! Тому її будуть закінчувати.

А Путін розуміє, що що далі, то слабкіший він, то слабша Росія, і то більше шансів в України переломити хід цієї війни за допомогою Європи, об'єднаного Заходу. А як він хотів? У нього 1,6% світового ВВП проти 60%. Де тут раціо? Дурневі зрозуміло, що з таким відсотком ти хрін кого переможеш. Ти вибіг назустріч паровозу і кричиш: "Задавлю!". Ти можеш гранату в цей паровоз кинути, можеш із міномета постріляти – шкоди завдаси. Але він тебе розчавить усе одно.

Чи є в Росії, в оточенні Путіна такі люди, які здатні перешкодити йому, не дати натиснути "ядерну кнопку"?

Не знаю, але Путін не просто так вирішив міняти еліту. Думаю, Шойгу не буде знову призначений на посаду міністра оборони. Найімовірніше, його змінить Дюмін, губернатор Тульської області. Там зараз тривають серйозні підкилимні ігри, і Путін тасує колоду. Він недарма сказав про зміну еліт: цю стару зажерливу розжирілу еліту він хоче прибрати і, можливо, покласти на неї всю відповідальність за провали і невдачі. А сам він непогрішний, божество. Ми ж бачили, як 7 травня на інавгурації на Путіна дивилися в Кремлі, а в ролі швейцара Стівен Сігал. І всі на Путіна дивилися з виразом: "Ось ти який, господь плешивий!".

Я б не сподівався на те, що буде якийсь переворот, якщо ви про це питаєте. Оскільки Росія перетворилася на банду, з нею треба і чинити так, як із бандою: її потрібно обезголовити і для цього провести якусь спецоперацію з ліквідації Путіна, а коли ватажка не буде, буде не зрозуміло, кому підкорятися. І тоді одразу ж почнуть розкручуватися відцентрові сили. Уся вертикаль почне тремтіти і сипатися. І вийде така турбулентність! А що буде коїтися на фронтах! Там буде не зрозуміло, кому тепер підкорятися, хто верховний головнокомандувач – немає. І все посиплеться, і цей бумеранг повернеться в Росію.

Якщо Радянський Союз, який був набагато міцнішим за Росію, не витримав краху афганської авантюри, то можна тільки уявити, що буде, коли цей український бумеранг повернеться на батьківщину. Він просто на шматки розірве цю територію.

Я запитувала, швидше, про те, чи буде виконано наказ Путіна про застосування ядерної зброї, якщо він його віддасть? Чи все-таки хтось у Росії та його оточенні зберігає залишки розуму і скаже "стоп" цьому процесу?

Застосування тактичної і стратегічної ядерної зброї – це різні протоколи. І код запуску тактичної ядерної зброї відомий виконавцям на місцях. Виконати цей наказ набагато простіше, ніж щодо застосування стратегічної ядерної зброї.

Тому я думаю, що ймовірність застосування тактичної ядерної зброї вища, ніж стратегічної. Вона завдає менше шкоди, але і її достатньо, щоб зіпсувати життя десяткам мільйонів людей і забрати мільйони життів.

Спостерігаючи за подіями на українському фронті та процесами у світі, пов'язаними з Україною, складається враження, що США, Європа і Росія – всі підвищують ставки. Поділіться, будь ласка, вашим баченням перспективи, до чого рухається війна в Україні? Вона здатна затягнутися ще на роки, чи події розвиватимуться стрімкіше, і ми на порозі знакових, а, може, й переломних подій?

Був такий генерал-полковник Молтенський, який зараз на пенсії, але не зовсім, він однаково залишається в системі і відіграє там важливу роль. У другу чеченську кампанію він командував обмеженим контингентом військ у Чечні. І ось цей Володимир Молтенський сказав, що Україні головне зараз – протриматися літо, якщо вона протримається до осені, то все, Росія війну програє. Найімовірніше, і Путін це розуміє, тому він зараз нестямно підвищує ставки.

Звичайно, я прислухаюся і до західних аналітиків, але я також прислухаюся і до думки ворога. Тому те, що говорить Молтенський, дуже важливо, але це в жодному разі не повинно розслабити, адже ще не перемогли. Треба зробити все, щоб протриматися до осені й обрушити цю гадину.

Усім ця війна вже поперек горла. Захід показав, як він теж може потихеньку затягувати зашморг на горлі щура. Тому що та Росія, яка була два роки тому, і та, що є зараз, – це дві різні території. Там уже зовсім інша атмосфера, якість життя, ціни, очікування, світовідчуття – все. Уже немає того шапкозакидання.

Але 9 травня в Росії хильнули і підуть "баяни рвати". Але взагалі, морди вже кислі у панів ра**истів. Ви ж за ціною не стоїте! Он як "повторялка" виросла. Але якось їм невесело вже.

Відчуття того, що Росію будуть дотискати, мене не залишає. Думаю, дотиснуть. Не думаю, що все триватиме ще два з половиною роки, все закінчиться набагато раніше.

Хто такий Олександр Сотник

Олександр Сотник (творче ім'я – Саша Сотник) – письменник, публіцист, автор-виконавець пісень, диктор радіо і телебачення, блогер. Творець і автор каналу Sotnik-TV. Виступає з жорсткою критикою російської влади. 11 березня 2010 року підписався під зверненням "Путін повинен піти". Під час російсько-української війни неодноразово виступав із засудженням російської збройної агресії проти України, пише Вікіпедія.

Источник материала
Поделиться сюжетом