20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Штрафи за ухилення від мобілізації: що буде за несплату і чи каратимуть підприємства через працівників-порушників
Штрафи за ухилення від мобілізації: що буде за несплату і чи каратимуть підприємства через працівників-порушників

Штрафи за ухилення від мобілізації: що буде за несплату і чи каратимуть підприємства через працівників-порушників

Військовозобов'язаним українцям, які у рамках нового закону щодо мобілізації в Україні не повідомлять до ТЦК та СП про зміну місця проживання, може загрожувати адміністративна відповідальність та штрафні санкції. Йдеться про суму у розмірі близько 25 тисяч гривень.

Причому штрафи можуть накладати у заочному порядку. Про це у коментарі OBOZ.UA розповів адвокат Олег Горбачов. Він наголосив, що штрафні санкції можуть були щодо тих осіб, які не оновили і не уточнили свої дані у ТЦК. 

Адвокат радить не зволікати з оплатою будь-яких штрафів. 

"Якщо людина не сплачує штраф, то відкривається виконавче провадження, в межах виконавчого провадження вже можуть бути накладені арешти на банківські рахунки, якими володіє така особа", – зазначив він. Проте "судовий порядок захисту своїх прав все одно продовжує діяти" і будь-який громадянин, якщо він не згоден з накладеним штрафом, має можливість у судовому порядку захистити свої права та оскаржити штраф.

Зауважим, що штраф потрібно сплатити, навіть якщо ви з ним не згодні і маєте намір оскаржувати його. В іншому випадку може бути відкрито виконавче провадження, і особа може бути позбавлена доступу до розпорядження своїми коштами у банках. 

Горбачов також уточнив, що значно збільшиться розмір штрафних санкцій, які можуть бути накладені на керівників підприємств, якщо вони не виконали вимоги у сфері законодавства про оборону, мобілізацію та мобілізаційну підготовку. 

"На таких керівників, українських юридичних осіб можуть чекати значно вищі штрафні санкції. З приводу масових звільнень працівників після таких дій, тут потрібно дивитися, як буде відбуватися це на практиці, оскільки я з власної адвокатської практики не наведу приклад, щоб до керівників українського бізнесу зі сторони ТЦК дійсно були накладені якісь штрафні санкції", – зазначив  юрист.

Нагадаємо, що після набуття чинності нового закону про мобілізацію військовозобов'язані громадяни повинні протягом 60 днів оновити свої облікові дані у територіальних центрах комплектування. У разі невиконання цих вимог військкомати зможуть оголошувати у розшук людей, які не звірили свої дані. 

Як повідомляв OBOZ.UA, в Україні існує чотири види повісток, які можуть вручити військовозобов’язаним чоловікам призовного віку. Тому вручення такого документа не завжди означає безпосередній призов до війська.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом