20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Ситуація з цінами в Україні змінилася вперше за півтора роки: розкрито статистику
Ситуація з цінами в Україні змінилася вперше за півтора роки: розкрито статистику

Ситуація з цінами в Україні змінилася вперше за півтора роки: розкрито статистику

В Україні за результатами квітня 2024 року вперше з кінця 2022 року перестала сповільнюватися інфляція. У річному вимірі (порівняно з квітнем-2023) показник залишився на рівні 3,2%. Серед включених до статистичного звіту продуктів харчування за квітень найбільше подорожчали олія та риба.

Про це свідчать дані Державної служби статистики України. Як вважає голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев ("Слуга народу"), уповільнення річної інфляції досягло свого плато, й в наступні місяці вона поступово зростатиме.

"Прогноз НБУ передбачає прискорення інфляції до 8,2% за підсумками 2024 року. Це відбудеться через тиск на ціни, зумовлений зростанням витрат бізнесу на оплату праці, подальшим відновленням споживчого попиту, вичерпанням впливу тимчасових факторів (зокрема, ефекту значних минулорічних врожаїв) і м'якою зимою цього року)", – пояснив Гетманцев.

Тим не менш, нинішній показник інфляції в Україні все одно виявився нижчим, ніж у деяких інших країнах регіону. "Для порівняння річна інфляція у березні в Угорщині була 3,7%, Молдові – 3,5%, Польщі – 2,4%, Єврозоні – 2,4%. Серед країн у регіоні галопуюча інфляція продовжувала спостерігатися у Туреччині – 69,8%", – зазначив нардеп.

Ціни в Україні: що подешевшало, а що стало дорожчим

Загалом продукти харчування за останній місяць все ж таки подешевшали – на 0,4%. Найбільше знизилися ціни на:

  • яйця - "мінус" 19,2%,
  • цукор – "мінус" 2,4%;
  • овочі – "мінус" 1,7%.

Втім, є й продукти, які у квітні подорожчали. Це:

  • олія – на 1,2%;
  • риба – на 1,1%;
  • хліб та соняшникове мало – по 0,8%.

Серед непродовольчих товарів та послуг, у квітні більше подешевшали залізничні перевезення (-0,4%), а також товари та послуги у категорії "різне" (-3,6%). Найбільше подорожчала фармацевтична продукція (+1,8%) та паливно-мастильні матеріали (+3,7%).

Як повідомляв OBOZ.UA, раніше Національний банк України (НБУ) покращив прогноз інфляції на 2024 рік. При цьому в країні зберігаються п'ять ризиків, які можуть спричинити прискорення зростання цін.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом