У Києві відбулася прем'єра фільму про Розстріляне Відродження, що виходить у широкий прокат
У Києві відбулася прем'єра фільму про Розстріляне Відродження, що виходить у широкий прокат

У Києві відбулася прем'єра фільму про Розстріляне Відродження, що виходить у широкий прокат

Стрічка розповідає про українських митців, що опинилися в лещатах сталінського тоталітарного режиму.

У середу, 8 травня, у Національному центрі "Український дім" у Києві відбувся прем'єрний показ художнього фільму "Будинок "Слово". Нескінчений роман". Стрічка, яка розповідає про трагедію Розстріляного Відродження, виходить у загальнонаціональний прокат. Під час прем'єри картину представляв режисер Тарас Томенко, сценаристка Любов Якимчук, оператор-постановник Михайло Любарський, актори В'ячеслав Довженко, Дмитро Олійник, Марина Кошкіна, Євген Ламах, Юлія Чепурко та інші, продюсер Олег Щербина.

Режисер Тарас Томенко – лауреат нагороди за найкращий короткометражний фільм Берлінського кінофестивалю – наголосив, що фільм виходить у прокат у доленосний для України час.

"Закликаю українців, щоб вони прийшли і подивилися, тому що це не просто похід у кінотеатр, – це місія певна, шана нашим розстріляним поетам і письменникам… Силу, яку вони нам дали, ми маємо зараз використати на боротьбу з російською агресією. Для мене важливо, щоб цей фільм побачили люди зараз, тому що українці зараз шукають допомоги в історичних постатях, в силі слова українських письменників", – зазначив режисер.

Тарас Томенко розповів, що робота над фільмом тривала понад 10 років – з моменту написання у 2013 році сценарію документального фільму "Будинок "Слово", що трансформувався у сценарій ігрового кіно. Половину вартості виробництва профінансувала держава через Державне агентство з питань кіно, решту коштів надали приватні підприємці. Найбільше долучився Міжнародний благодійний фонд "Солідарність" родини меценатів Петровських. Представниця родини Анжеліка Петровська назвала прем'єру важливою подією для українського кіно.

Фото - Тарас Томенко та Александра та Анжеліка Петровські (праворуч) - меценати кінострічки

"Цей фільм пролежав на полиці довгий час, очікував свого мецената, людину, яка його почує і яка допоможе йому статися. Я дуже пишаюся тим, що моя родина взяла в цьому участь. Найжахливіше для фільму такого рівня – це бути не закінченим. Він повинен показати все своєму глядачу, знайти свого глядача", – сказала Анжеліка Петровська.

Перед показом відбувся виступ гурту "NAZVA", українські актори читали вірші письменників Розстріляного Відродження. Гості прем'єри мали змогу долучитися до благодійної акції зі збору книжок за підтримки фондів "Книга на фронт" і "Хочу читати".

Фото - Тарас Томенко, режисер фільму "Будинок "Слово". Нескінчений роман"

Фільм "Будинок "Слово". Нескінчений роман" заснований на реальних подіях і розповідає історію українських письменників, яких за наказом Сталіна зібрали під дахом одного будинку, аби змусити працювати на комуністичний режим. Стрічка пропонує по-новому поглянути на постаті таких літераторів, як Микола Хвильовий, Павло Тичина, Володимир Сосюра, Михайль Семенко, Майк Йогансен. Фільм виробництва компанії FRESH PRODUCTION GROUP за підтримки Державного агентства України з питань кіно та Міжнародного БФ "Солідарність". Сценаристи – Тарас Томенко та Любов Якимчук, режисер – Тарас Томенко, оператор-постановник – Михайло Любарський, художник-постановник – Шевкет Сейдаметов, композитор – Алла Загайкевич, продюсери – Юлія Чернявська, Олег Щербина, Пилип Іллєнко та Ростислав Мартинюк. У ролях – В'ячеслав Довженко, Дмитро Олійник, Марина Кошкіна, Андрій Май та інші.

Фото - виступ "NAZVA" під час презентації фільму "Будинок "Слово". Нескінчений роман"

Світова прем'єра відбулася у 2021 році на Варшавському кінофестивалі. В Україні стрічку вперше показали 17 червня 2022 у Чернівцях на кінофестивалі"Миколайчук OPEN". Картина отримала нагороду Best Feature Film на Košice International Film Festival у Словаччині у 2022, нагороду як"Найкращий художній фільм" на фестивалі I Will Tell у Флориді (США).

24 лютого 2023 відбувся спеціальний показ фільму у Сеймі Литви з нагоди роковин від початку повномасштабного російського вторгнення.

Источник материала
Поделиться сюжетом