В угоді про членство України в ЄС не має бути жодних територіальних обмежень - Стефанішина
В угоді про членство України в ЄС не має бути жодних територіальних обмежень - Стефанішина

В угоді про членство України в ЄС не має бути жодних територіальних обмежень - Стефанішина

Угода про членство України в Європейському Союзі не має містити жодних територіальних обмежень, як і не містила Угода про асоціацію.

Про це заявила віцепремʼєр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина під час години запитань до уряду у Верховній Раді, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Стосовно війни і членства в ЄС, це моя принципова позиція, яка ґрунтується на юридичних аргументах, які пов’язані з процесом підписання Угоди про асоціацію. Вона була підписана, коли Крим був анексований, коли почалися військові дії в Донецькій та Луганській областях. Але Угода про асоціацію не містить жодного слова, пов’язаного з її територіальним застосуванням, так само і договір про членство України не має містити таких обмежень», – сказала вона.

Стефанішина поінформувала, що є спеціальна процедура Єврокомісії, яка передбачає рекомендацію щодо здійснення діяльності в країні, де частина території не є під ефективним контролем, як-от у випадку Кіпру.

Віцепремʼєрка підкреслила, держава у своїй переговорній рамці, яку вона представлятиме на першій міжурядовій конференції в червні, буде виходити з того, що не може бути жодних обмежень щодо територіального застосування Угоди.

«Євроінтеграція буде від Севастополя до Києва», – наголосила урядовиця.

Як повідомляв Укрінформ, Стефанішина заявляла, що активна фаза підготовки до затвердження переговорної рамки та міжурядової конференції з Європейським Союзом розпочнеться в другій половині травня. Європейська рада доручила Раді ЄС швидко опрацювати рамки для переговорів з Україною щодо членства, аби розпочати переговорний процес ще до завершення терміну Бельгійського головування в Євросоюзі.

Якщо перша міжурядова конференція між Україною і ЄС відбудеться ще за Бельгійського головування, це означає, що переговори розпочнуться у період до кінця червня, коли завершиться ротаційне головування Бельгії в ЄС. З 1-го липня головування в ЄС переходить до Угорщини.

Теги по теме
Верховная Рада
Источник материала
Поделиться сюжетом