20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
В Україну йде похолодання: у Міненерго пояснили, чи вплине це на відключення світла
В Україну йде похолодання: у Міненерго пояснили, чи вплине це на відключення світла

В Україну йде похолодання: у Міненерго пояснили, чи вплине це на відключення світла

Наразі в енергосистемі України є відчутний дефіцит у вечірні години, коли нема можливості балансувати мережу відновлювальною енергетикою. Про це розповіла Світлана Гринчук в етері національного телемарафону, передає 24 Канал. Тому бажано переносити використання енергоємних приладів на денні та нічні години, що спростить балансування мережі енергетиками.

Чи вплине похолодання на відімкнення

Заступниця міністра енергетики зазначила, що енергокомпанії намагаються покривати дефіцит швидкими ремонтами, де це можливо, та аварійним імпортом від країн-сусідів. Похолодання ж очікується не критичне, тому енергетики не прогнозують сильного росту споживання.

Поки нема сильного підвищення температури, ми не прогнозуємо значний ріст споживання. Намагаємось використати цей період для підготовки до росту споживання в пікові години,
– говорить Світлана Гринчук.

Як російські обстріли вплинули на стан енергетики України

  • Директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко розповів, що наразі понад 70% української енергетичної генерації зруйновані, пошкоджені чи перебувають під окупацією. Збитки для енергетичної інфраструктури оцінюються в мільярди доларів. Особливо критичними є ушкодження ДніпроГЕС, що є великою втратою для України.
  • Росія не припиняє завдавати ударів по енергетичній інфраструктурі України. Повного знеструмлення країни не буде, однак постає інша загроза для української енергетики. Українці можуть залишитись без електрики якраз у пікові години її використання.
  • В Укренерго вже повідомляють про обмеження використання електроенергії для промисловості ввечері. У разі перевищення споживання можливі аварійні відключення світла і для населення.
  • Технічний директор ПАТ "Центренерго" Євген Гаркавий пояснив, що росіяни користуються тим, що американська допомога нашому ППО ще не приїхала і б'ють по енергетиці. На сьогодні стан енергосистеми контрольований, але подальші атаки можуть призвести до критичної ситуації.
  • На думку фахівців Укренерго, в умовах війни ефективність російських ударів по українській енергетиці можна суттєво знизити завдяки децентралізації генерації.
Источник материала
Поделиться сюжетом