Сім’ї військовослужбовців мають суттєвий перелік соціальних гарантій - Міноборони
Сім’ї військовослужбовців мають суттєвий перелік соціальних гарантій - Міноборони

Сім’ї військовослужбовців мають суттєвий перелік соціальних гарантій - Міноборони

Соціальні гарантії для сімей захисників передбачають пріоритетне працевлаштування дружин військових після їх звільнення, зарахування періоду проживання разом з військовослужбовцем до загального стажу роботи, забезпечення місць у дитячих закладах та інше.

Про це Укрінформу повідомили в пресслужбі Міноборони, коментуючи питання соціального захисту військовослужбовців та членів їх сімей.

«Насамперед ми говоримо про забезпечення соціальних гарантій членів сімей військовослужбовців. До цього відноситься переважне право на роботу та залишення на роботі при скороченні чисельності працівників, першочергове направлення на професійну підготовку та підвищення кваліфікації, грошова допомога дружинам (чоловікам) при розірванні трудового договору у зв'язку з переведенням чоловіка (дружини) на службу в іншу місцевість», - повідомили в пресслужбі.

Крім того, передбачено зарахування періоду проживання разом з військовослужбовцем до загального стажу роботи, пріоритетне працевлаштування дружин військовослужбовців після їх звільнення, забезпечення місць у дитячих закладах, пільги для вдів (вдівців), батьків та дітей загиблих або померлих військовослужбовців.

В Міноборони також зазначили, що військовослужбовцям, які брали або беруть участь у заходах із забезпечення національної безпеки і оборони, штрафні санкції та пеня за невиконання зобов'язань перед підприємствами та фізичними особами, а також проценти за користування кредитом не нараховуються. Також Міноборони відшкодовує витрати на перевезення військовослужбовців, їх сімей та майна.

В оборонному відомстві, крім іншого, повідомили, що у відповідності до законодавства України, військовослужбовці та члени їх сімей мають право на отримання низки соціальних пільг.

«Перше — це санаторно-курортне лікування. Військовослужбовці (за винятком строкової служби) та їх сім'ї мають можливість один раз на рік отримати санаторно-курортне лікування з пільговою оплатою вартості путівок у відповідності з установленими нормами. Друге – це 50% знижка на оплату житла та комунальні послуги військовослужбовцям, їх сім'ям, а також особам з інвалідністю, отриманою під час військової служби, та членам їх сімей. Ці пільги надаються лише за умови, що розмір сукупного доходу сім'ї не перевищує встановлених норм», - пояснили в міністерстві.

У відповідності до законодавства України, військовослужбовці та члени їх сімей також користуються пільгами безоплатного проїзду на всіх видах міського транспорту. До цієї ж категорії відносяться військовослужбовці, які стали особами з інвалідністю внаслідок бойових дій, учасники бойових дій та прирівняні до них особи, а також батьки військовослужбовців, які загинули, померли або пропали безвісти під час проходження військової служби. Окрім цього, зазначені особи мають право на 50% знижку при користуванні міжміським залізничним, повітряним, водним та автомобільним транспортом.

Як повідомляв Укрінформ, у Міністерстві оборони 3 квітня відбулася установча нарада з питань захисту прав військовослужбовців. Головна тема – ефективний захист прав військовослужбовців та членів їхніх сімей шляхом запровадження нової інституції – фактично військового омбудсмена.

Теги по теме
помощь Минобороны
Источник материала
Поделиться сюжетом