Олена Зеленська зустрілася з президентом і першою леді Сербії
Олена Зеленська зустрілася з президентом і першою леді Сербії

Олена Зеленська зустрілася з президентом і першою леді Сербії

Під час візиту до Сербії для участі в Конференції з ментального здоров’я Олена Зеленська зустрілася з президентом цієї країни Александром Вучичем і першою леді Тамарою Вучич.

Про це повідомляє Офіс Президента, передає Укрінформ.

Як зазначається, Зеленська подякувала за допомогу, яку Сербія надала Україні з початку повномасштабного російського вторгнення. Країна прихистила 2200 українців, виділила фінансову допомогу на гуманітарні цілі, передала «швидкі» Харківському та Черкаському центрам екстреної медичної допомоги.

«Потреби українців в екстреній медичній допомозі суттєво зросли, адже російський терор українських населених пунктів не лише не припиняється, а й має тривожну тенденцію до посилення. Вдячна Сербії за розуміння, що люди – найголовніше», – наголосила дружина Президента України.

Сторони також домовилися про додаткову потужну гуманітарну допомогу для України.

Перша леді України подякувала Тамарі Вучич за організацію в Белграді Конференції з ментального здоров’я: «Для мене дуже цінно, що ви ініціювали Конференцію саме на тему ментального здоров’я, адже однією з цілей третього Саміту перших леді та джентльменів, у якому ви брали активну участь, була актуалізація цієї теми у світі – на рівні національних урядів, міжнародних організацій. Протягом року схожі заходи за моєю участю також відбулися в Німеччині та Великій Британії. І я на цих прикладах бачила, як важливо зводити експертів двох країн і давати їм можливість для детального діалогу».

Також Зеленська обговорила з президентським подружжям культурну співпрацю між країнами. Зокрема, подякувала за відкриття української книжкової полички в бібліотеці Белграда, україномовного аудіогіда у фортеці-музеї Калемегдан та підписання угоди між КНУ імені Тараса Шевченка й Белградським університетом.

«Ці проєкти, які я патроную особисто, важливі для порозуміння між нашими країнами та їх жителями. Україна, боронячи своє життя, боронить також свою мову, культуру, історію. І кожен такий проєкт – частина цієї оборони, збереження наших цінностей», – сказала вона.

Дружина Президента відвідала Молодіжний центр CEZAM, створений для підтримки психічного здоров'я та безпеки людей віком від 10 до 30 років. У центрі проводять безкоштовні консультації психологів, майстер-класи із психології та профорієнтації, кінопокази, дискусії, зустрічі.

«Багато ідей можна запозичити звідси і для Всеукраїнської програми ментального здоров’я. Головне, щоб молоді люди, які відчувають проблему, не соромилися й не боялися звернутися по допомогу», – наголосила Зеленська.

У межах візиту до Сербії, перша леді відкрила Конференцію з ментального здоров’я.

«На кожному Саміті перших леді та джентльменів ми порушуємо тему, важливу для всього світу. І минулої осені на третьому Саміті в Києві такою темою стало ментальне здоров’я. Адже хоч би в яких країнах ми жили, наш ментальний стан дуже взаємопов’язаний і взаємозалежний. Можна сказати, ментальне здоров’я, як екологія, як чистота води чи повітря, не має кордонів. І я рада, що тепер ми продовжуємо цю тему тут, у Белграді», – заявила вона.

Олена Зеленська, а також керівниця Координаційного центру з психічного здоров’я Кабінету Міністрів Оксана Збітнєва, директор Інституту психічного здоров'я Українського католицького університету Олег Романчук, експерти з ментального здоров’я із Сербії та ЮНІСЕФ узяли участь у панельних дискусіях «Психічне здоров’я дітей та підлітків – інвестиції в наше майбутнє» та «Психічне здоров’я в постконфліктному середовищі».

Дружина Президента розповіла про Всеукраїнську програму ментального здоров’я «Ти як?», покликану подолати стрес, який спричиняє війна. За даними МОЗ, його відчувають 77% українців.

«Агресія Росії цілить в українців не тільки зброєю, а й хворобами. І зауважу: якщо здається, що ця проблема стосується лише України, то це здається. Ми з’ясували це торік, під час дослідження до Саміту перших леді та джентльменів. Жителі 11 країн називають тривогу через війну однією з найбільших», – зазначила Зеленська.

Вона нагадала слова організаторки Конференції, першої леді Сербії Тамари Вучич: «Ніщо не може подолати об'єднаних людей».

«Вона адресувала їх українцям, які об’єдналися проти ворога. Я ж хочу адресувати їх вам, учасникам сьогоднішнього зібрання. Якщо ми об’єднаємо наш досвід, то зможемо гідно здолати виклики у сфері ментального здоров’я», – підсумувала дружина Президента України.

Як повідомлялося, перша леді Олена Зеленська та міністр закордонних справ Дмитро Кулеба перебувають у Сербії з візитом.

Фото: ОП

Теги по теме
Дмитрий Кулеба
Источник материала
Поделиться сюжетом