В Інституті вивчення війни озвучили причини, чому путін звільнив шойгу
В Інституті вивчення війни озвучили причини, чому путін звільнив шойгу

В Інституті вивчення війни озвучили причини, чому путін звільнив шойгу

Президент росії володимир путін 12 травня змінив сергія шойгу на андрія бєлоусова на посаді міністра оборони росії, перевівши шойгу на посаду секретаря Ради безпеки замість миколи патрушева. Ці перестановки на високому рівні після президентських виборів у росії переконливо свідчать про те, що путін робить значні кроки щодо мобілізації російської економіки та оборонно-промислової бази (DIB) для підтримки тривалої війни в Україні та, можливо, підготовки до майбутньої конфронтації з НАТО. Про це йдеться у звіті нституту вивчення війни (ISW).

 Аналітики нагадують, що Бєлоусов перебував на посаді міністра економіки у федеральному уряді близько десяти років. Тоді він брав участь в управлінні різними вітчизняними інноваційними проєктами в галузі оборонного промислового комплексу та безпілотників. Це підготувало його до керівництва апаратом Міноборони рф, який перебуває в скрутному становищі.

В ISW також звертають увагу, що оборонне відомство під керівництвом шойгу боролося зі звинуваченнями в корупції на високому рівні та бюрократичній інертності, стикаючись із постійною нищівною критикою з боку російських воєнних оглядачів.

«Бєлоусов має міцну репутацію ефективного технократа, а інсайдерські джерела стверджують, що в нього позитивні стосунки з путіним. Бєлоусов зустрічався з диктатором у листопаді 2023 року, щоб обговорити оборонні проекти і технологічне співробітництво, а також говорив із путіним про проблеми у російському виробництві безпілотників», - йдеться у повідомленні.

«Путін розраховує, що Бєлоусов використає свій досвід роботи на цивільній державній посаді для поєднання федеральної економічної політики з програмою Міноборони росії і, таким чином, більш повно мобілізує російський ОПК у більшому і довгостроковому масштабі та інтегрує його з внутрішньою економічною політикою. Ці зусилля створюють умови для повнішої економічної мобілізації, що свідчить про продовження підготовки Кремлем до затяжної війни в Україні», - зазначають в ISW.

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк

Источник материала
loader
loader