Посадовців Полтавського ГЗК судитимуть за ухилення від сплати понад ₴1,2 млрд. податків
Посадовців Полтавського ГЗК судитимуть за ухилення від сплати понад ₴1,2 млрд. податків

Посадовців Полтавського ГЗК судитимуть за ухилення від сплати понад ₴1,2 млрд. податків

Голова правління і головний бухгалтер вносили неправдиві відомості в офіційні документи підприємства.

Судитимуть посадовців Полтавського гірничо-збагачувального комбінату, які вносили неправдиві відомості в офіційні документи підприємства, через що держава недоотримала 1,2 мільярди гривень податків.

Про це повідомили пресслужби БЕБ та Офісу генпрокурора.

“Розслідуванням встановлено, що голова правління ГЗК, яке здійснювало видобуток та переробку залізної руди, за попередньою змовою з головним бухгалтером подали до податкового органу декларації з рентної плати з квітня 2017 року по грудень 2021 року, вказавши занижену суму рентної плати. Це призвело до ненадходження до бюджету податків у сумі близько 1,2 млрд грн”, – зазначили прокурори.

У БЕБ додали, що у податкових деклараціях підприємства відображався обсяг та вартість товарної продукції у вигляді руди дробленої, тобто без процесу збагачення, що значно впливає на вартість рентних платежів.

“Детективи Бюро економічної безпеки України повідомили про підозру Голові правління та головному бухгалтеру ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат» за ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 28, ч.1 ст. 366 Кримінального кодексу України (ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах та у видачі службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, вчинене за попередньою змовою групою осіб)”, – повідомили у Бюро.

  • Компанія “Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат” входить до групи Ferrexpo plc, якою володіє мільярдер Костянтин Жеваго.
  • Підприємство є одним з найбільших світових виробників високоякісних окатків й платником рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин.
  • У лютому минулого року топпосадовцям ГЗК повідомили про підозру в ухиленні від сплати податків. Того ж місяця суд наклав арешт на всі банківські рахунки ПрАТ «Полтавський ГЗК» та зупинив всі видаткові операції з грошовими коштами, крім операцій зі сплати податків, зборів та інших податкових платежів.
  • Згодом, через декілька тижнів, суд заарештував активи Жеваго у трьох ГЗК Ferrexpo на забезпечення позову Фонду гарантування вкладів на 46 млрд грн. Йшлося і про Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат.
  • ДБР у березні цього року заявило, що  Жеваго планує дискредитаційну кампанію проти Державного бюро розслідувань щодо начебто тиску на бізнес аби уникнути відповідальності за спроби довести до банкрутства ПрАТ “Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат”.
Tweet
Источник материала
Поделиться сюжетом