16 июня, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Українцям здають в оренду неіснуючі квартири: як люди потрапляють в пастки онлайн-шахраїв
Українцям здають в оренду неіснуючі квартири: як люди потрапляють в пастки онлайн-шахраїв

Українцям здають в оренду неіснуючі квартири: як люди потрапляють в пастки онлайн-шахраїв

Україна стикається з рекордною кількістю справ щодо шахрайства. Судовий реєстр України налічує щонайменше 42 тисячі вироків за цим злочином, з яких понад 360 пов'язані з шахрайством з нерухомістю. Однією з таких схем є здача в оренду неіснуючих квартир.

Про це повідомляють аналітики Опендатабот. Рекордні показники у справах шахрайства зафіксовані минулоріч – понад 3,1 тисячі вироків. З цих справ понад 360 пов'язані з нерухомістю.

Шахрайство у сфері оренди нерухомості займає значну частину кримінальних справ, зокрема, використання безкоштовних майданчиків пошуку житла, серед яких виділяється сайт оголошень OLX, пов'язаний з 363 кримінальними справами. Один з шахраїв використовував OLX для розміщення оголошень про здачу в оренду неіснуючої квартири, вимагаючи передоплату від потенційних орендарів.

Це призвело до ошукання щонайменше 21 потерпілого на суму понад 19 тисяч гривень, а злочинець отримав ув'язнення на 5 років і 7 місяців. Віктор Нобіуз, керівник відділу бізнес-аналітики OLX Україна, вказує, що у 2023 році платформа отримала понад 2 мільйони скарг щодо підозрілих оголошень, але вдалося видалити лише половину з них, заблокувавши 40% як ті, що мають намір нашкодити користувачам.

Як вберегти себе від шахраїв

Аби вберегти себе від обману, Опендатабот розробив сервіс, який дозволяє перевірити власника квартири перед орендою. А також поділився порадами як не потрапити на шахраїв:

  • перевіряйте право власності орендодавця на житло перед укладенням договору оренди;
  • завжди запитуйте від орендодавця ІПН (ідентифікаційний податковий номер) і перевіряйте його на наявність права власності на квартиру;
  • підписуйте договір оренди тільки після того, як переконаєтесь у законності угоди та захисті своїх прав.

Як повідомляв OBOZ.UA раніше, по всій Україні власники 1-кімнатних квартир змінили вартість оренди такого житла. При цьому переписали її як у бік здорожчання, так і здешевлення. Наприклад, з березня по квітень 2024 року найбільше ціна винайму зросла на Полтавщині – на 25%, до середніх 13 738 грн.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом