У Чорнобильській зоні на залишеній окупантами міні, підірвався червонокнижний кінь
У Чорнобильській зоні на залишеній окупантами міні, підірвався червонокнижний кінь

У Чорнобильській зоні на залишеній окупантами міні, підірвався червонокнижний кінь

Про це повідомила Державна прикордонна служба України.

Днями, під час виконання завдань в межах зони відчуження Чорнобильської АЕС прикордонний наряд акустично задокументував факт мінного вибуху. В ході перевірки ділянки за допомогою безпілотного літального апарату, в межах природоохоронної території, а саме - Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника, що перебував під окупацією російських військ, було виявлено загиблу тварину.

У Чорнобильській зоні на залишеній окупантами міні, підірвався червонокнижний кінь - Фото 1

Як з’ясувалось, на міні підірвався дикий кінь породи Пржевальського. За даним фактом проінформовано відповідні організації. Нагадаємо, що цей вид диких коней з XX століття рахується зниклим в природі, проте зберігся в деяких зоопарках, після чого відбулася його реінтпродукція у природу. І це єдиний представник ряду конеподібних у дикій фауні України, табуни яких були акліматизовані у Чорнобильській зоні відчуження та проживають там самостійно без людського втручання. На жаль, збройна агресія росії - це єдине втручання в кількісну популяцію цих червонокнижних тварин.

Кінь породи Пржевальського

Цей вид диких коней з XX століття вважається зниклим у природі, проте зберігся в деяких зоопарках, після чого відбулася його реінтродукція у природу. Водночас це єдиний представник ряду конеподібних у дикій фауні України, табуни яких акліматизувались у Чорнобильській зоні відчуження та проживають там самостійно без людського втручання.

Окупація Чорнобильської зони відчуження

На початку повномасштабного вторгнення російські війська увійшли на територію зони відчуження, перетнувши кордон з Білоруссю. Тоді вони захопили Чорнобильську атомну електростанцію, а персонал станції взяли в заручники.

Увечері 31 березня 2022 року Державне агентство України з управління зоною відчуження повідомило, що окупанти пішли із захопленої території. За даними Генштабу, російські солдати отримали значні дози опромінення під час перебування у Чорнобильській зоні відчуження й отримували лікування у Білорусі.

Тоді ж в «Енергоатомі» підтвердили інформацію, що окупанти будували фортифікаційні споруди просто в Рудому лісі ㅡ найзабрудненішому в усій зоні відчуження.

Під час відходу із Чорнобильської зони росіяни забрали з собою нацгвардійців, які з першого дня перебували в полоні на атомній станції, а також вдалися до мародерства, поцупивши комп'ютери, кавоварки, чайники тощо.

Читайте також: У Чорнобильській зоні зафіксували рідкісну тварину

Источник материала
loader
loader