Скільки коштує заморозка яйцеклітин в Україні
Скільки коштує заморозка яйцеклітин в Україні

Скільки коштує заморозка яйцеклітин в Україні

В умовах війни рішення про народження дитини стало особливо складним. За даними, в Україні народжуваність знизилася до найнижчого показника за часи незалежності, і тенденція до скорочення кількості новонароджених посилюється вже кілька років.

У період пандемії багато пар відклали рішення про народження дитини, і війна лише посилила цю ситуацію. Усі події останніх років розділили сім'ї та вплинули на репродуктивні рішення.

народження дитини

Однак, сучасна медицина пропонує низку альтернативних варіантів, таких як заморожування яйцеклітин або ембріонів. Ці процедури стають все більш поширеними і пропонують можливість відкласти рішення про батьківство до спокійніших часів.

BBC поспілкувалися зі старшою науковою співробітницею Інституту демографії та проблеми якості життя НАН України Світлана Аксьонова та з'ясували, як це працює в Україні.

Що нам відомо про заморожування яйцеклітин?

  1. Рекомендується проводити заморожування яйцеклітин у віці від 25 до 35 років, з оптимальним віком близько 30 років, коли у жінки ще досить високий запас яйцеклітин та гарна генетична якість.
  2. Після 35 років збільшується ризик народження дитини з генетичними вадами. Для чоловіків ситуація трохи краща, оскільки вік не так сильно впливає на їхню фертильність.
  3. Імовірність успішного народження дитини при заморожуванні яйцеклітин у жінки до 35 років становить близько 80%.
  4. Заморожені яйцеклітини можна зберігати тривалий час і використовувати в майбутньому, що дає парі більше часу для ухвалення рішення про батьківство за більш сприятливих обставин.

Яйцеклітини / фото: Pixabay

Що являє собою заморожування ембріонів?

Це ефективніший спосіб відкласти батьківство на майбутнє. На відміну від яйцеклітин, якість яких неможливо точно визначити до їх запліднення, ембріони мають більшу стабільність і виживання.

Природа не гарантує, що з кожної яйцеклітини буде здоровий ембріон, а не кожне запліднення закінчується вагітністю. Тому для пар, які точно знають, що хочуть мати дитину, але не зараз, заморожування ембріонів є кращим варіантом.

Навіть якщо одна з клітин в ембріоні гине, це не суттєво впливає на його життєздатність, оскільки загалом виживає значна кількість клітин.

Виплати на дитину, фото: Уніан

Як відбувається процедура?

Процедура заморожування ембріонів проводиться у спеціалізованих клініках після гормональної стимуляції жінки. При цьому вона може продовжувати своє життя, відвідуючи лікарню лише для ультразвукового дослідження і самостійно роблячи уколи в живіт.

Сама процедура забору яйцеклітин виконується під анестезією та займає близько 20 хвилин. Хоча інтерес до заморожування яйцеклітин в Україні існує, ця процедура не доступна всім через свою вартість.

Сім'я з дитиною, фото freepik

Скільки це коштує?

Програма заморожування яйцеклітин може коштувати близько 50 тисяч гривень, а повний цикл штучного запліднення – від 60 до 100 тисяч гривень.

За зберігання замороженого біоматеріалу доведеться додатково заплатити близько 3-4 тисяч гривень на рік.

З іншого боку, заморожування сперми у чоловіків є менш витратною процедурою, і багато клінік пропонують її військовим безкоштовно. Але взяття яйцеклітин у жінок потребує більше часу та коштів.

Нещодавно ухвалений закон про право військових на біологічне посттравматичне батьківство та материнство у разі поранень, що впливають на репродуктивні функції, надає певні можливості, але на практиці ці репродуктивні програми ще не відпрацьовані.

Источник материала
Поделиться сюжетом