В суперечці Сіцзіньпіненка з Сіцзіньпіновим завжди перемагає Сі Цзіньпін: що нам з цього
В суперечці Сіцзіньпіненка з Сіцзіньпіновим завжди перемагає Сі Цзіньпін: що нам з цього

В суперечці Сіцзіньпіненка з Сіцзіньпіновим завжди перемагає Сі Цзіньпін: що нам з цього

Всім вже відомо: коли китайські політики кажуть щодо якоїсь теми, що їх позиція з цього питання чітка й послідовна, треба очікувати одразу ж за цим щось принципово нове й не дуже зрозуміле.

Ось що сказав Сі Цзіньпін пуйлові щодо "української кризи", як вони обидва називають агресію мордора проти України:

"Позиція Китая з цього питання послідовна і зрозуміла, а саме: дотримання норм і принципів Статуту ООН, повага до державного суверенітету й територіальної цілісності всіх країн, їхньої раціональної стурбованості щодо формування нової, збалансованої, ефективної і стійкої архітектури безпеки".

Перекладаю з китайської: це про кордони України 1991-го року, знову про кордони України 1991-го року, а також про те, що сучасні воєнні блоки не в змозі ефективно забезпечити стійку безпеку, а тому тут потрібна нова архітектура, що буде збалансована якось інакше.

Не треба бути китайцем, щоб з усім цим погодитись. Але до кого це було звернуто? Продовжую перекладати з китайської:

до пуйла — "Будь вдячний і за те, що тобі надаю, більш нічого не дам, а можу й це відібрати!";

до Заходу — "Хочете цілісності України — допоможіть із цілісністю Китаю", й паралельно — "То й що, чи багато ви всі разом змогли із своїм НАТО?";

до "Глобального Півдня" — "Не треба дивитись на Захід, треба дивитись на Схід, а саме на нас, на КНР";

до України — "Натякаємо вам, що потенційно ви нашу підтримку ще не втратили, тож скажіть про це Заходові".

Треба просто добре знати китайську. І, думаючи кожен про себе, думати водночас про Китай і про його зиск, а тоді вже можна прочитати й заголовок.

Що нам з цього? Та майже все. Аби ми їм стали цікаві. Бо китайці це, за суттю, ті ж самі євреї, хоча й китайці. Вони бажають поторгуватись.

Важливо: думка редакції може відрізнятися від авторської. Редакція сайту не відповідає за зміст блогів, але прагне публікувати різні погляди. Детальніше про редакційну політику OBOZREVATEL – запосиланням...
Источник материала
Поделиться сюжетом