На Закарпатті взяли під особливу охорону печеру, в якій жили люди кам'яного віку. Фото
На Закарпатті взяли під особливу охорону печеру, в якій жили люди кам'яного віку. Фото

На Закарпатті взяли під особливу охорону печеру, в якій жили люди кам'яного віку. Фото

Перша знайдена в Карпатах печерна стоянка людей кам’яного віку відтепер перебуватиме під особливою охороною. Про це повідомила Закарпатська обласна прокуратура.

Печерна стоянка доби палеоліту знаходиться у Карпатському біосферному заповіднику. Організацію звинуватили у бездіяльності й через суд вимагали укласти охоронний договір із обласною владою "для запобігання руйнуванню і знищенню пам’ятки національного значення".

Заповідник виконав вимогу суда, зазначила прокуратура. Згідно з охоронним договором, він зобов’язався взяти пам’ятку під особливу охорону та використовувати її територію виключно як експозиційне та туристичне місце.

Про що мова

Стоянку розшукали у 1972 році в карстовій печері "Молочний камінь" (на фото тут та нижче), яка розташована на схилі гори в селі Велика Уголька Тячівського району. Науковці впевнені, що печера у період з 1,5 млн – 10 тисяч років до нашої ери слугувала житлом для людей кам’яного віку.

І печера, і частина гори отримали назву "Молочний камінь" на честь цікавого природного явища. Насичений розчин CaCO3 постійно сочиться з вапнякових скель. Розчин має білий колір і загалом нагадує молоко.

Печера двоярусна, з двома ходами та кількома "залами", де й жили печерні люди. Загальна довжина печери становить 92 метри, а об'єм – 63 м3. Фантастичні кальцитові напливи, які нагадують гігантські органні труби, пронизують всю площину печери навпроти входу. 

"Саме тут виявлена стоянка прадавніх людей-троглодитів, що заселяли територію Карпат ще в часи пізнього палеоліту, близько 20 тис. років тому. Цих первісних мешканців Карпат вчені відносять до так званої культури мисливців на печерних ведмедів. Першопоселенці Карпат жили за рахунок мисливства і збиральства, які швидко виснажували місцеві ресурси. Це, в свою чергу, спонукало їх до постійних міграцій з місця на місце. Підчас короткочасного осілого життя вони використовували різноманітні природні сховища, зокрема печери", – зазначає карпатський заповідник.

В "Молочному камені" вперше на теріторії Карпат й знайшли стоянку прадавніх людей. Там також було багато цікавих предметів їх побуту (зараз вони експонуються в музеях). 

Вхід у печеру також незвичайний – він знаходиться серед букового пралісу. 

Як повідомляв OBOZ.UA, на Закарпатті продають будинки біля берега Тиси на кордоні з Румунією. Вікна виходять на Румунію, проте ціни "космічні". Більш детально про це тут.

Також ми писали про розгадку "прокляття фараона": вчені оприлюднили справжню причину смерті понад 20 осіб, які потривожили гробницю Тутанхамона.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом