Атаки дали результат: у Росії через пошкодження НПЗ підскочили ціни на бензин
Атаки дали результат: у Росії через пошкодження НПЗ підскочили ціни на бензин

Атаки дали результат: у Росії через пошкодження НПЗ підскочили ціни на бензин

Російська влада вже вживає заходів, щоб зробити наслідки менш відчутними

Удари українських дронів по російським НПЗ змогли вивести з ладу 14% її нафтопереробки. Це мало мінімальний вплив на виробництво електрики, але різко підняли ціни на бензин усередині Росії.

Як пише Bloomberg, про це йдеться у звіті розвідуправління Пентагону. Зокрема, зазначається, що в середині березня Росія була змушена зупинити експорт бензину, щоб задовольнити внутрішній попит, але навіть попри це, ціни в країні зросли на 20-30% залежно від регіону.

"Щоб пом’якшити наслідки цих ударів, Росія з березня на шість місяців заборонила експорт бензину, почала імпорт нафтопродуктів із Білорусі, планувала імпортувати з Казахстану, а також віддала пріоритет відвантаженням нафтопродуктів РЖД, а не іншими видами транспорту", — йдеться у звіті.

При цьому цей аналіз охоплює лише наслідки від атак у проміжку від 21 січня і до 24 березня і не включає нові удари. Зазначається, що українські атаки практично не вплинули на подачу електрики російським військовим та цивільним об’єктам, оскільки Росія має треті у світі генеруючі потужності, а її енергосистема має високий ступінь резервування.

Також у доповіді йдеться, що українські удари по російському Чорноморському флоту з використанням безпілотних військово-морських дронів "змінили структуру дій російських військово-морських сил".

Зазначається, що Чорноморський флот почав уникати узбережжя України та відводити деякі кораблі від своєї основної бази в окупованому Севастополі.

Як повідомлялося раніше, США виступали проти українських атак на російські НПЗ через побоювання, що світові ціни на нафту зростуть. Втім, попри побоювання, ціни навпаки почали падати.

Теги по теме
Россия Пентагон
Источник материала
Поделиться сюжетом