2 июня, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Естонія змінила правила отримання Блакитної карти ЄС: як тепер оформити
Естонія змінила правила отримання Блакитної карти ЄС: як тепер оформити

Естонія змінила правила отримання Блакитної карти ЄС: як тепер оформити

Естонія пом'якшила правила отримання Блакитної карти ЄС у 2024 році. Такі зміни спрямовані на полегшення працевлаштування для громадян третіх країн та поповнення дефіциту кадрів у різних галузях.

Як передає "Хвиля", про це пише VisitWorld.today.

Так, Блакитна карта ЄС – особливий вид на проживання для іноземних працівників. Естонія, що входить до Європейського Союзу, також використовує цей механізм для задоволення потреб своєї економіки у кваліфікованих кадрах.

Зокрема тепер можна подавати заявки на карту, маючи п'ять років професійного досвіду у відповідній галузі, незалежно від наявності вищої освіти. Раніше для здобуття цього статусу була потрібна вища освіта.

Блакитна карта ЄС

Також було скорочено тривалість пропозиції роботи. Тепер іноземці можуть отримати Блакитну карту ЄС під час укладання трудового договору терміном щонайменше 6 місяців, порівняно з попередніми вимогами на рік.

Крім того, внесено зміни щодо періоду безробіття для власників Блакитної карти ЄС, які перебувають у Естонії.

Виходячи з нового рішення парламенту, іноземці, які мають Блакитну карту менше 2 років, можуть залишатися безробітними в країні до 3 місяців. А ось тим, хто має Блакитну карту понад 2 роки, надається можливість залишатися безробітними до 6 місяців.

Серед іншого, удосконалені умови для возз'єднання сімей запроваджуються для власників Блакитної карти ЄС для спрощення процесу переїзду сімей до Естонії.

На додаток до цього було спрощено процедуру зміни роботодавця для власників Блакитної карти ЄС. Зокрема, тепер вони мають право змінити роботодавця без проходження критеріїв тестування ринку праці, яке раніше було обов'язковим. При цьому власники Блакитної картки все ще повинні повідомляти своїх роботодавців про свої плани змінити місце роботи.

Отже, після першого року в країні-члені ЄС вимога повідомлення про зміну роботодавця вже не потрібна, що раніше можна було вимагати іноді до 2 років. Таким чином, ці зміни спростять процес зміни роботи для власників Блакитної карти ЄС в Естонії.

Раніше ми писали, як українцям отримати соціальну підтримку на житло у Німеччині.

Теги по теме
Эстония
Источник материала
Поделиться сюжетом