Як пережити довгі відключення електроенергії у квартирі. Пояснює інженер
Як пережити довгі відключення електроенергії у квартирі. Пояснює інженер

Як пережити довгі відключення електроенергії у квартирі. Пояснює інженер

Останніми днями «Укренерго» застосував контрольовані аварійні відключення для промислових та побутових споживачів у всіх регіонах України.

Дефіцит генеруючих потужностей через ракетні удари по енергосистемі може сягнути 3 гігават електроенергії вже в травні 2024 року. До прикладу, 3 гігавати енергії живлять майже всю Молдову. Небезпека таких відключень зросла через останні ракетні удари по ТЕЦ, особливо Трипільської ТЕЦ у Київській області.

Speka пропонує поради з виживання під час блекауту для жителів багатоквартирних будинків, щоб отримати фахові дані вони поспілкувалися з інженером компанії i3 Engineering Богданом Калініним.

Як довго можна жити без електроенергії

Якщо ми говоримо про холодну пору року, варто дізнатися, який тип опалення у вашому будинку. Якщо це електрокотел, то взимку під час тривалого відключення електрики він може замерзнути й розірвати труби.

Якщо ж це тепла пора року, як зараз, то електроенергія потрібна переважно для освітлення та роботи побутової техніки. Як автономні джерела світла можна використовувати ліхтарики з акумуляторним або батарейним живленням, особливо зручні кемпінгові моделі — у них світло спрямоване в усі сторони. Або свічки, але із дотриманням протипожежних заходів.

Розділити техніку за ступенем потреби

«Наперед невідомо, як довго триватиме блекаут, тому варто економити заряд і не використовувати постійно опалювальні пристрої, електроплити, порохотяги, електрочайники, холодильники. Решта побутових пристроїв споживають не так багато енергії», – каже Богдан Калінін.

Не варто вмикати велику побутову техніку. Якщо відключення триватиме довго, то холодильник, ймовірно, доведеться влаштувати за вікном, прати вручну, а мікрохвильовку та електрочайник замінити туристичним газовим пальником. Тому особливо важливо запастися газом або сухим спиртом.

Які є альтернативні джерела енергії для квартир

Для квартири існує три альтернативні джерела енергії: електроакумуляційна станція, зарядні станції та повербанки.

Повербанк

«Тут працює правило забагато місткості не буває, навіть якщо ви маєте великий повербанк і є можливість взяти ще один — беріть. Проте обирати його варто з розумом. Для прикладу, сучасні ноутбуки можуть заряджатися від роз'єму USB type C, але не кожен повербанк із цим роз'ємом зможе видати потрібну для ноутбука напругу», — пояснює Богдан Калінін.

Також варто зважати на потужність, яку повербанк може приймати на вхід при заряджанні. Конкретні цифри залежать від характеристик вашої електронної техніки. Наприклад, повербанку на 30 тис. mAh з підтримкою протоколу Power Delivery до 65W вистачає на два повні заряди ноутбука або на приблизно вісім заряджень смартфону.

Портативні зарядні станції

Потужності повербанку достатньо лише для смартфонів і ноутбуків, але не побутових приладів. Для цього знадобиться зарядна станція. Більшість зарядних станцій мають потужність від 200 до 3600 Вт.

Потужність деяких побутових пристроїв:

  • світлодіодна лампа — 10-20 Вт;
  • мобільний телефон — 10-25 Вт;
  • ноутбук — 30 Вт, під час великого навантаження до 60 Вт;
  • холодильник 150 Вт і 1000 Вт під час роботи компресора;
  • мікрохвильовка — 1000 Вт;
  • електрочайник — 2000-2500 Вт;
  • переносний електрообігрівач: у середньому від 1000 до 4000 Вт.

Якщо ваша зарядна станція має меншу потужність, ніж пристрій, то він або працюватиме повільніше та менш ефективно, або може взагалі не запуститись. Їхня вартість набагато вища, ніж повербанків, наприклад, зарядна станція Ecoflow на 200 Вт коштує 14 тис. грн, на 2000 Вт — 90 тис. грн, а на 3600 Вт — 198 тис. грн.

Електроакумуляційні станції

По суті це великі акумулятори, які накопичують енергію у будинку. Вони можуть збирати електроенергію з побутової електромережі, сонячних панелей, вітряків в акумулятори.

Вони здатні забезпечити живлення усіх пристроїв у будинку. Наприклад, Tesla Powerwall, яка може забезпечити 5-10 кВт-год. Коштує такий прилад від 300 тис. грн. Схоже обладнання є і в українських виробників. Наприклад, станція потужністю 2 кВт·год коштуватиме 244 тис. грн, а на 15 кВт, яких вистачить на більш-менш повноцінне забезпечення кількох квартир, — 980 тис. грн.

Як правильно заряджати пристрої?

Богдан Калінін зауважує, що за низької температури рухливість іонів літію знижується, тому акумулятор швидко втрачає заряд. Але якщо акумулятор нагріти до кімнатної температури, заряд повертається.

Однак в умовах перебоїв заряджайте, поки електрика в розетці не зникла знову.

Источник материала
Поделиться сюжетом