Навчання українських солдат на території України: нюанси обговорень в ЄС
Навчання українських солдат на території України: нюанси обговорень в ЄС

Навчання українських солдат на території України: нюанси обговорень в ЄС

В ЄС обговорюють плани навчання українських солдатів безпосередньо на їхній території, включаючи зони конфлікту. Франція та країни Східної Європи активно підтримують цю ініціативу, але Німеччина виражає серйозні застереження.

Високопоставлені представники військових штабів держав-членів ЄС, зокрема австрійський генерал Роберт Брігер, обговорили можливість проведення навчань українських військових безпосередньо в Україні під час зустрічі у Військовому комітеті ЄС (EUMC) в середу.

Генерал Міхіль ван дер Лаан, голова військового штабу ЄС (EUMS), висловив чітку підтримку ідеї навчання українських солдатів за допомогою як летальної, так і нелетальної зброї.

Однак підтримка цієї ініціативи у Німеччині є об’єктом глибоких обговорень. Берлін висловлює обережність, оскільки вважає цю місію ризикованою з міркувань безпеки. Фінансування та реакція ЄС на можливі втрати серед європейських солдатів в Україні також є предметом уваги в німецьких урядових колах.

Французький уряд активно тисне на навчання українських солдатів на їхній території, підтримку отримують від країн Балтії та Східної Європи, але деякі країни ще не визначили свою позицію.

Президент Франції Еммануель Макрон нещодавно висунув ідею можливого відправлення наземних військ в Україну для допомоги в оборонній боротьбі, але наразі цей план не обговорюється серйозно ні в НАТО, ні в ЄС.

Українські чиновники наполягають на навчанні якнайбільшої кількості солдатів в Україні, що становить величезний мотиваційний стимул для народу, за словами доповідача “Зелених” у Європарламенті Віоли фон Крамон.

Брюссель планує навчити 60 000 українських солдатів у ЄС до літа, більшість з них отримують навчання в Польщі та Німеччині. Однак деякі українські військові висловлюють незадоволення непрактичністю навчання в ЄС, що є ще однією причиною для проведення навчань на місці. У програмі беруть участь 24 країни ЄС та Норвегія.

Теги по теме
Украина Евросоюз Эммануэль Макрон
Источник материала
Поделиться сюжетом