2 июня, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Режим йде на нові хитрощі для відправки на війну більшої кількості "гарматного м'яса": що вигадали в Росії
Режим йде на нові хитрощі для відправки на війну більшої кількості "гарматного м'яса": що вигадали в Росії

Режим йде на нові хитрощі для відправки на війну більшої кількості "гарматного м'яса": що вигадали в Росії

У день свого призначення на посаду міністра оборони РФ Андрій Бєлоусов заявив, що комплектування збройних сил – одне з першочергових завдань, проте нової мобілізації не буде. Його слова росіяни сприйняли скептично, тому що на території країни-агресора "заходи" посилюються з кожним днем, а режим йде на нові хитрощі для поповнення втрат РОВ в Україні.

Що зараз відбувається в Росії – читайте у матеріалі OBOZ.UA.

Від мігрантів до "корінних" росіян

Майже два місяці тому стався теракт у підмосковному "Крокусі Сіті Холлі", виконавцями якого стали таджики. Після цього в Росії почалися справжнісінькі облави на мігрантів – за останній місяць географія таких рейдів "правоохоронців" тільки розширилася.

Незмінним залишається одне: затримують чоловіків "не слов'янської зовнішності" і відвозять до поліції. Там після перевірки документів сортують: якщо мігрант уже є володарем російського паспорта – тоді одразу до військкомату. До відправки на злочинну війну може пройти лише тиждень.

Такі облави, в яких беруть участь місцеві чиновники, поліція та військові слідчі, проводять зараз насамперед на ринках та у закладах громадського харчування.

Справа в тому, що переважна більшість мігрантів із країн Центральної Азії після отримання російського громадянства не стають на військовий облік. І зараз ця категорія "нових" росіян стала особливо вразливою. Проте зафіксовано випадки, коли навіть іноземців під тиском змушують підписувати контракти із міноборони. І такі дії російської влади вже викликали масовий відтік мігрантів, що, своєю чергою, вдарило по ринку праці в РФ.

Тисне влада і на "корінних" росіян, тому з кожним днем уникнути відправки на фронт стає все важче. Наприклад, навіть при постановці на облік автомобіля росіян масово "нагороджують" повістками.

Нові схеми відправки на війну

Російська влада продовжує заперечувати можливість нової хвилі мобілізації, але при цьому відчуває гостру потребу в новому "гарматному м'ясі" для військового наступу в Україні. А втрати справді великі. Наприклад, лише у квітні 2014 року російські окупаційні війська втратили майже 26 тисяч своїх солдатів. Такі дані озвучив Генеральний штаб ЗСУ.

"Це не рекордний показник, проте досить суттєвий, щоб не дозволити РОВ не лише компенсувати втрати, а й значно нарощувати людську компоненту", – вважає військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко.

Тим часом у Росії зараз роблять акцент на наборі контрактників, проте добровольців не так уже й багато. Але регіонам спустили план, і тепер вони намагаються залучити як росіян, так і іноземців, щоб ті вирушили воювати саме від їхньої області.

Один із головних "козирів" для залучення до лав окупаційної армії – додаткові підйомні, які йдуть понад виплати від регіону та міноборони. Сума таких виплат подекуди сягає 400 тис. рублів (близько 4400 доларів).

Як з'ясувалося, великі підприємства фіктивно наймають росіян та іноземців, а потім "працівники", які не пропрацювали жодного дня, вирушають на війну в Україні, отримуючи від своїх "роботодавців" разову або щомісячну виплату.

"Схема схожа на мережевий маркетинг: пошуком фіктивних співробітників займаються "незалежні рекрутери", які вдаються до оригінальних рекламних хитрощів. За кожного, хто підписав контракт, вони отримують комісійні виплати", – йдеться в публікації розслідувального проєкту "Система".

У такий спосіб на війну набирають не лише державні, а й приватні організації. Наприклад, зокрема будівельна компанія петербурзького мільярдера Ігоря Буката "Возрождение". А компанія з Волгоградської області й зовсім запустила акцію "Приведи друга". Будь-кому, хто приведе свого знайомого, готового вирушити на війну від "Нижньоволзького трубного заводу", приватне підприємство обіцяє заплатити 50 тисяч рублів. А сам потенційний контрактник, окрім регіональної і міноборонівської виплати, отримає одноразовий бонус у вигляді 250 тисяч рублів від самого НВТЗ.

Ще одна нова фішка – росіян заманюють у військкомати "альтернативною службою за контрактом". Таку схему виявили в Іжевську. Там призовники почали отримувати листівки, в яких зазначено, що "без участі в СВО" та "ви матимете час для особистих потреб", а також обіцяють додаткові виплати.

Однак це обман. Справа в тому, що альтернативної служби за контрактом замість строкової в РФ немає. До того ж уклавши контракт, шанс не потрапити на війну дорівнює нулю. Не можна й розірвати контракт в односторонньому порядку, поки діє указ про мобілізацію. Плюс до всього контрактник не має права обирати місце проходження служби – його визначає виключно міноборони країни-агресора, виходячи з військових потреб.

Незважаючи на всі хитрощі, набір потенційних окупантів йде не надто успішно. Щоб стимулювати його, повпредство президента РФ на Далекому Сході дало команду на набір загону з місцевих чиновників для відправки на війну з Україною.

До рекрутингу вже підключився губернатор Камчатського краю Володимир Солодов, який цинічно заявив, що кожен російський чоловік "має там побувати". За його словами, для вирішення завдання щодо поповнення збройних сил "потрібен особистий приклад з боку нас, державних службовців".

Заклик поки що не зустрів підтримки серед чиновників, які бояться стати "гарматним м'ясом". Але відомо, що на війну вирушили глави трьох районів Якутії. Як стверджує російська регіональна влада, в республіці вже створили п'ять добровольчих загонів.

"Але їдуть насамперед ті, хто попався на корупції чи інших злочинах. Їм дають "вибір": або кримінальна справа, або відправлення на війну. А у фесів (співробітників ФСБ РФ. – Ред.) папка з компроматом є на кожного чиновника", – каже співрозмовник OBOZ.UA в українській розвідці.

Источник материала
Поделиться сюжетом