Свято 20 травня: що не можна робити сьогодні, щоб не збідніти
Свято 20 травня: що не можна робити сьогодні, щоб не збідніти

Свято 20 травня: що не можна робити сьогодні, щоб не збідніти

Сьогодні у церковне свято не можна підстригати дітей, а в Україні відзначається День банківських працівників

Православна та греко-католицька церква 20 травня (2 червня за старим стилем) згадує мученика Фалалея. У народному календарі відзначають свято "Фалалей Огірочник".

Фалалей, 18-річний лікар і християнин, опинився в полоні у правителя Егеї, який зажадав, щоб він зрікся своєї християнської віри. Фалалей відмовився. Кати Олександр та Астерій, призначені для його тортур, були вражені його стійкістю та відмовилися виконувати наказ. У результаті всі троє були страчені.

Традиції та прикмети на 20 травня

У народі свято відоме як Фалалей Огірочник, Фалалей Грядочник або Фалалеїв день. Іноді його також називають ім’ям святого Тимофія. В цей час наші пращури садили огірки та інші овочі.

За старих часів казали: "Прийшов Фалалей — досівай огірки швидше". Садити огірки було заведено таємно, щоб сусіди та домочадці не змогли підглянути. Особливо ретельно приховували від цікавих очей першу засаджену грядку з огірками та перший огірок, що виріс на ній.

По огірках можна було визначити недоброзичливця. Якщо хтось із гостей глянув на город, і в огірків почало в’янути листя, це означало, що людина прийшла з поганими намірами, і їй не слід довіряти. Народні прикмети на 20 травня допомагали передбачити майбутній урожай.

  • Дощ — весь червень буде сухо.
  • Кроти вибираються зі своїх нір — зливу передчувають.
  • Велика роса ввечері — наступного дня ясна погода.
  • Качки часто пірнають і хлюпаються на воді — перед дощем.
  • Веселка з ранку віщує дощовий день.
  • Довго і дружно квакають жаби — урожай огірків буде багатим.
  • Горобина рясно зацвіла — овес уродиться.
Фото: pixabay
  • Хмари пливуть повільно – погода буде гарною.

Що не можна робити 20 травня

  • Підстригати дітей віком до 7 років — разом із волоссям можна зістригти захист від ворогів та нечистої сили.
  • Лаятись і сваритися — це може призвести до неприємностей у майбутньому.
  • Руда кішка потрапила на очі — можливий фінансовий обман.

У кого іменини 20 травня

Цього дня іменини святкують Олександр, Олексій, Тимофій, Іван, Микита, Фалалей, Осип та Володимир.

Які сьогодні ще свята в Україні та світі

20 травня в Україні відзначають День банківських працівників. Це професійне свято, яке присвячене великому значенню та вкладу банківської професії в економічний розвиток нашої країни. Також сьогодні в Україні — День перекладача жестової мови.

У світі 20 травня зустрічають такі свята як Всесвітній день бджіл (World Bee Day), Всесвітній день метрології (World Metrology Day), Всесвітній день лікаря-травматолога, День народження джинсів, День вітряних вертушок, Міжнародний день клінічних досліджень (International Clinical Trials Day), Всесвітній день аутоімунного артриту (World Autoimmune Arthritis Day) та Європейський день моря.

У США сьогодні — День "Стань мільйонером", День збору полуниці, День собак-рятувальників (National Rescue Dog Day), День квітки (Flower Day), Національний день пирога "Кіш Лорен" (National Quiche Lorraine Day), День мір та ваг (Weights and Measures Day). У Канаді – День продукції з тюленів (National Seal Products Day).

Теги по теме
Праздники Традиции
Источник материала
Поделиться сюжетом