Театр на Лівому березі готує виставу про легенди Києва до дня міста
Театр на Лівому березі готує виставу про легенди Києва до дня міста

Театр на Лівому березі готує виставу про легенди Києва до дня міста

Київський академічний театр драми і комедії на лівому березі Дніпра готує прем’єру вистави «Легенди Києва» до дня міста, який відзначатиметься 25 травня.

Про це повідомили Укрінформу у театрі.

«Ми хочемо показати виставу, яка б надихала та насичувала людей відчуттям власного міста, повертала в його історію, допомагала відчути, наскільки воно глибоке та масштабне. Адже місто - це не тільки інфраструктура чи домівка, це набагато більше», - вважає режисер «Легенд Києва» Наталія Сиваненко.

Автори зазначають, що вистава - це не історична реконструкція, а подорож крізь часи, яка не обмежує політ фантазії, хоча у ній багато документальних фактів з реальної історії. Глядачі "побувають" і в Київській Русі, і у більш сучасному Києві – зустрінуться з Києм і Щеком, Ярославом Мудрим, архітектором Городецьким та багатьма іншими відомими особистостями.

Театр на Лівому березі готує виставу про легенди Києва до дня міста - Фото 1 Театр на Лівому березі готує виставу про легенди Києва до дня міста / Фото: Одарка Кириленко

«Але це не окремі легенди чи частинки дійства, це – суцільна історія про те, що сформувало Київ, його атмосферу та звучання, якими вони є тепер. Це - вистава натхнення і занурення, щоб глядачі дізналися більше цікавого з історії та легенд Києва, ми хочемо поговорити з ними про усвідомлення того, носіями якої величної культури ми є», - зауважила режисер.

У сценографії - міксування естетик, спроба передати дух бунтарства і вишукану класику. Також використовуватиметься відеопроєкція. Автор вистави Катерина Пенькова.

Як розповіли у театрі, ідея вистави буквально наснилася директору - художньому керівнику Олесі Жураківській.

«Мені наснилася дуже красива картинка. І я зрозуміла, що таку виставу потрібно ставити. Я дуже люблю рідне місто і сприймаю його як велику живу, теплу істоту, завжди сильно сумую за ним, якщо кудись від’їжджаю. Київ - легендарний, він має багато містичних історій, легенд, бувальщин, суто фактами його не викласти. Хоча ми багато працювали з історичним фактажем, шукати матеріали в бібліотеках. Важливо, щоб люди в залі пасивно вивчали історію рідного міста», - сказала Жураківська.

За її словами, вистава унікальна тим, що пʼєси не існує, автори створювали її з власних емоцій, почуттів до Києва та бажання висловити йому вдячність.

«Для нас важливо, щоб прем’єра відбулася на День Києва, і важливо, що це – родинна вистава. Щоб люди знали історію рідного міста, закохувалися в нього, несли додому чистий подих цієї любові. Зараз дуже складний час, і дуже важливо створювати такі речі», - впевнена Жураківська.

Як повідомлялося, День Києва відзначається в останню неділю травня.

Фото: Одарка Кириленко

Источник материала
loader
loader