3 июня, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Загублений населений острів у Тихому океані: чому він опустився під воду
Загублений населений острів у Тихому океані: чому він опустився під воду

Загублений населений острів у Тихому океані: чому він опустився під воду

Загублений населений острів у Тихому океані: чому він опустився під воду

Згідно з усними переказами, острів зник кілька сотень років тому.

Історія сповнена розповідей про острови і цивілізації, які їх населяли, що зникли через якийсь катаклізм. Але мало хто чув про Теоніман - ділянку суші, яка зникла зі складу Соломонових островів. Про його існування відомо лише завдяки культурній пам'яті народів, які населяли цей регіон, пише IFLScience.

Історії та міфотворчість є фундаментальною основою культури. Хоча багато елементів таких історій неправдоподібні і нереалістичні, вони є провідниками багатьох абстрактних «істин», які передаються з покоління до покоління. Але вони також можуть бути джерелом історичної інформації, особливо про події, що сталися у давній давнині.

Яскравим прикладом цього є острів Теоніман. Якщо зайти на карти Google і вбити в пошук 9°59'36"S 161°59'10"E, там не буде нічого тільки темна область, оточена водою океану. Але ця темна область вказує на невелику ділянку суші, нині відому як Дрібноводдя Ларк, занурену на глибину від 1 до 14 метрів.

Але якби ми могли промотати зображення Google Earth на кілька сотень років тому, на ньому з'явився б острів. Це і є Теоніман.

До того, як острів і кілька інших, розташованих у цьому регіоні, зникли під хвилями, на ньому жили сотні людей. У всякому разі, так вважає Патрік Нанн, геолог і геоміфолог, який дізнався про загублені острови через усні традиції та історії, що передаються серед жителів центральних Соломонових островів.

Нанн вважає, що острови зникли між XVI та XVIIІ століттями. І, судячи з історій, острів пішов під воду дуже швидко. Лише кільком людям вдалося дістатися каное і перепливти до інших, безпечних островів. Ймовірно, що острів накрила гігантська хвиля, яка його просто змила.

Сьогодні відомо, що Теоніману постраждав від землетрусу на морському дні, через який частина підводного хребта, який підтримує острів, стала нестабільною. Це призвело до гігантського зсуву, який потяг хребет під воду і спричинив цунамі, яке накрило Теоніману.

Якби не усні перекази людей, які жили в цьому районі, ми б, ймовірно, ніколи про це не дізналися. Як писав Нанн, «їх історії можна легко прийняти за легенди, за вигадку, але, як і в багатьох таких стародавніх історіях, у них залишається зерно істини – справжні спостереження – які згодом опинилися у шарах оповідальних прикрас».

Багато історій про зникнення Теоніману починаються з жінки з острова на ім'я Радеау. Ця місцева красуня була заміжня за Рорайменом, чоловіком, який жив на сусідньому острові Алі'ті. Якось Радеау закохалася і втекла з іншим чоловіком на ім'я Каліїтаалу, і обидва прибули до Теонімана. В люті Рораймен використовував для помсти хвильове прокляття. Він обрушив на нещасний острів вісім руйнівних хвиль і піднявся на найвищу точку Алі'іте, звідки спостерігав із похмурим задоволенням.

Ті, кому вдалося пережити прокляття, залишилися розкидані Соломоновими островами. Але багато жителів острова загинули.

Дрібноводдя Ларк знаходиться в межах Тихоокеанського вогняного кільця, регіону, відомого частими землетрусами та вулканічною активністю. Нанн вивчив сейсмічні дані і виявив сліди зсуву, який свідчить про те, що хребет нестабільний.

Источник материала
Поделиться сюжетом