23 июня, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Колоритні країни Азії, куди рідко відправляються мандрівники
Колоритні країни Азії, куди рідко відправляються мандрівники

Колоритні країни Азії, куди рідко відправляються мандрівники

Мальовничі пляжі Таїланду, величні хмарочоси Дубаю чи храми Японії — це не все, чим здатна дивувати Азія.

На цьому континенті заховані справжні скарби, які чекають на мандрівників. Сьогодні розказуємо про чотири країни, які часто залишаються поза увагою туристів. Куди ж брати квитки — читайте нижче.

Киргизстан 

Славиться своїми дивовижними горами, включаючи Тянь-Шань. Саме тут розташована найвища вершина — пік Хан-Тенгрі. Також тут можна дослідити мальовничі озера, наприклад,  Іссик-Куль. А ще познайомитися з кочовою культурою киргизів.

Бішкек

Столицю оточують засніжені хребти. Центральною площею вважається Ала-Тоо. Тут знаходяться статуя Свободи "Еркіндік" та будівля Парламенту. А ще на майданчику можна спостерігати за зміною варти біля Державного флагштока. Дійство відбувається з 7 ранку до 18 вечора.

Ош 

Друге за величиною місто. Найголовнішою пам’яткою визнано "Трон Сулеймана", яку нерідко вважають другою Меккою для мусульман. Багато хто вірить, що вона володіє цілющими властивостями. Біля підніжжя стоїть  мечеть — одна з найбільших у регіоні. 

Каракол

Знаходиться на перехресті між Сходом і Заходом. Найкраще приїжджати сюди взимку, коли починають працювати гірськолижні комплекси.

Джалал-Абад 

Третє місто за чисельністю населення. Справжній оздоровчий курорт із санаторієм. Обов’язково прийміть грязьові ванни або спробуйте кумисолікування.

Цікаві факти

  1. Місцеві жителі досі поділяються на племена, яких близько 20.
  2. На кожне національне свято вони проводять кінні ігри.
  3. Гори займають понад три чверті території держави.
  4. На місцевих базарах заведено торгуватися.
  5. Для переміщення найчастіше використовують маршрутки чи спеціальні таксі на 4-6 осіб.

Туркменістан

Відомий своїми пустелями з палаючими газовими кратерами. Його часто відвідують мандрівники зі Сполучених Штатів Америки, Німеччини та Франції. Тут вам можуть запропонувати відпочинок на березі Каспійського моря.

Місця, які варто побачити:

  • Мармурова столиця. Ашхабад із численними фортецями та палацовими залами. Не забудьте заїхати на тутешній ринок, щоб придбати килим. Він стане особливим сувеніром, який нагадуватиме про відпустку.
  • Ворота пекла. Фантастичне видовище, де точно має побувати кожен. Це 60-ти метровий газовий отвір, який безупинно палає вже 49 років.
  • Карлюкські печери. Даліподорожуємо на схід. Тут розкинуті хребти Кугітангтау та гроти з лабіринтами. Їхня довжина сягає понад 50 кілометрів. Тут варто розглянути візерунки на скелях та сталактити.

Цікаві факти:

  1. Місцеві жителі вважають, що кінь — священна тварина.
  2. Багато товарів у країні визнають як національне надбання. Наприклад, дорогоцінні камені, мумії, отрута бджіл, змій та м’ясо. Їх заборонено вивозити за межі республіки.

Таджикистан 

Славиться своїми вершинами. Найвища точка держави  — пік Ісмаїла Самані. Сюди прямують, щоб дослідити мальовничі долини та познайомитися з таджицькою культурою.

Поїздка сюди —  хороший вибір для тих, хто обожнює займатися трекінгом, риболовлею та кататися на човнах.

Фанські гори. Популярні серед поціновувачів альпінізму, і не тільки. Туристи тут мають змогу прогулятися біля чарівних смарагдових озер та водоспадів. А ще зустріти гірських козлів та пращурів диких баранів — архарів.

Цікаві факти:

  1. Щоб відвідати країну, неодмінно потрібно отримати візу.
  2. Найкращий час для мандрівки з квітня по жовтень.
  3. Люди, що зустрічаються на шляху, часто обманюють або використовують мандрівників для власної вигоди.

Узбекистан

Країну знають завдяки стародавнім містам: Самарканд, Бухара та Хіва. Тут побудовано безліч дивовижних мечетей, мавзолеїв та медресе. А ще знаходиться пустеля Кизилкум.

Хіва

Справжній "музей" просто неба. Біля стін історичних будівель можна приміряти та придбати традиційний головний убір — тюбетейку. До речі, під час прогулянки вуличками, обов’язково звертайте увагу на візерунки на кахлях. Вважають, що їх виготовили ще в далекому 1838 році.

Цікаві факти:

  1. Тут "народилася" алгебра. Перський вчений Абу Абдаллах Мухаммад популяризував використання десяткових дробів.
  2. Ціни для іноземців у два рази вищі, ніж для тутешніх.
  3. Найчастіше тут використовують автомобілі білого кольору, оскільки вони менше нагріваються у спеку.
  4. Країна входить у  п’ятірку найбільших у світі виробників бавовни.

Незвідана Азія —  унікальний регіон нашої планети. Різноманітні гірські пейзажі, пустельні простори та стародавні містечка — що ще потрібно для гарного відпочинку? 

Раніше OBOZ.UA розповідав про найцікавіші локації Азії. 

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом