24 июня, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Безкоштовний чи безплатний: у чому різниця між цими українськими словами
Безкоштовний чи безплатний: у чому різниця між цими українськими словами

Безкоштовний чи безплатний: у чому різниця між цими українськими словами

Українська мова неймовірно багата та доволі складна. В ній є безліч синонімів та схожих за звучанням слів, тому не дивно, що навіть носії мови часто припускаються помилок.

Чимало суперечок в мережі викликають слова "безкоштовний" та "безплатний". Про те, яке з них і у якій ситуації є більш правильним, розповідає OBOZ.UA.

Все більше громадян України прагнуть викреслити з життя все російське, тому починають усебічно переходити на спілкування українською та викорінюють русизми та суржик зі свого мовлення. Це безумовно позитивна тенденція, однак не всі слова, які, на перший погляд, здаються калькою, такими є насправді.

Переважна більшість українців, коли мова йде про ціни, використовують слово "безкоштовний", адже вважають, що варіант "безплатний" – це русизм, але це не вірне міркування.

В словниках з легкістю можна зустріти і прикметник "безплатний", і прислівник "безплатно", і іменник "безплатність", адже всі вони є питомо українськими словами.

Різниця між безплатний та безкоштовний

В українській мові є слово "плата", від якого походить термін "платний" – той, за який сплачують. Він має антонім – "безплатний" – той, за який платити непотрібно.

Слово "коштовний" має зовсім відмінне значення від слова "платний". Воно вживається в значенні – цінний, дорогоцінний тощо. Тому вживання слова "безкоштовний" в значенні оплати за товар чи послугу є недоречним.

Іншими словами, безкоштовний – це щось, що не має собівартості. Тобто таким може бути, наприклад, повітря, сміття тощо. А безплатний – це такий, що надається за 0 грошових одиниць.

Мова – це один з найважливіших елементів національної ідентичності. Вивчаючи її, ми робимо внесок у розвиток нашої культури, тож продовжуйте і надалі вдосконалювати своє мовлення.

Раніше OBOZ.UA розповідав, як назвати селфі українською мовою.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Источник материала
Поделиться сюжетом