23 июня, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
День Героїв України: як виникло свято та кого вшановують
День Героїв України: як виникло свято та кого вшановують

День Героїв України: як виникло свято та кого вшановують

Історія України вся складається з невпинної боротьби за незалежність і свободу, за право на самовизначення. На честь всіх людей, які поклали на цю боротьбу свої час, сили, а нерідко і життя, було встановлено спеціальне свято.

День Героїв відзначається у нашій країні щороку 23 травня. OBOZ.UA розповідає, як виникло це свято.

Чому саме 23 травня

Травень обрали місяцем вшанування українських Героїв не випадково. Саме у травні загинули такі визначні учасники національно-визвольного руху, як Микола Міхновський та Симон Петлюра. А саме 23 травняу 1938 році в Роттердамі був убитий полковник армії УНР, політик Євген Коновалець.

Рівно за три роки з дня загибелі Коновальця, у 1941 році Другий Великий Збір Організації Українських Націоналістів постановив призначити на цю дату День Героїв. Цього дня члени ОУН вшановували внесок у становлення держави усіх причетних – лицарів часів Київської Русі, козаків Гетьманської Доби, гайдамаків, опришків, січових стрільців, вояків Армії УНР, УГА, ОУН, УПА. З часом до них додались герої Небесної Сотні, воїни АТО/ООС та учасники повномасштабної війни проти російських окупантів, яка почалась 24 лютого 2022 року.

Статус Дня Героїв у сучасній Україні

Історично це свято ніколи не було офіційним. В часи радянської окупації його відзначали підпільно. Після 1992 року про нього почали говорити вголос, проте дата все ще залишалась маловідомою.

Масово про існування Дня Героїв заговорили після 2014 року, коли війна з російськими загарбниками вийшла на новий етап. Державні та місцеві органи влади почали визнавати неофіційне свято і приурочувати до нього просвітницькі та культурні заходи, спрямовані на вшанування борців за українську державу всіх часів.

Як відзначають День Героїв у сучасній Україні

Зараз День Героїв став ще одним днем символічного вшанування пам’яті полеглих у війні з Росієюю захисників та захисниць України. У Києві в цю дату служать церковну панахиду, а також проводять церемонію покладання квітів до меморіального знаку Героям Небесної Сотні. Пам’ятні заходи відбуваються також біля Стіни пам’яті Свято-Михайлівського собору.

Громадські організації, а також члени родин загиблих військових зараз домагаються офіційного статусу для Дня Героїв. В такому разі його відзначатимуть на державному рівні, зокрема проводитимуть спеціальні заходи в навчальних закладах. Але поки що кожен українець може вшанувати пам’ять героїв самостійно – відвідати пам’ятні місця, покласти до них квіти, прослухати лекцію з історії України, тощо.

Раніше OBOZ.UA розповідав, коли в Україні цього року святкуватимуть Трійцю.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Источник материала
Поделиться сюжетом